Stedendriehoek

Stedendriehoek: Verrassende Statistieken over Vermiste Katten

Stedendriehoek, vandaag – In een recente data-analyse onthult PetRadar, het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren, opvallende statistieken over de 289 vermiste katten gerapporteerd aan hen in Stedendriehoek gedurende het jaar 2023.

Totaal aantal vermissingen

Uit de analyse blijkt dat Stedendriehoek, bestaande uit de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen, in 2023 te maken heeft met een aanzienlijk aantal vermiste katten. Apeldoorn springt eruit met 143 vermiste katten, een aanzienlijk hoger aantal dan in Deventer (91) en Zutphen (55), wat kan duiden op een specifiek probleem of grotere populatiedichtheid van katten in Apeldoorn.

Terugvindpercentage

74% van de baasjes in Stedendriehoek vindt hun vermiste kat terug, ten opzichte van een Nederlands gemiddelde van 72%. De gemiddelde tijd voordat een vermiste kat thuis terugkeert in Stedendriehoek is 7 dagen en 22 uur.

Heet je kat Ginger? Opletten geblazen

De dag waarop de meeste katten van huis vertrekken is maandag, met de maand mei als piekperiode (48 vermistmeldingen). David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dit fenomeen: “In de zomer zetten veel mensen hun ramen open, en gaan katten sneller op avontuur. Ook horen we vaak dat katten verdwijnen wanneer de baasjes op vakantie zijn en er een oppas is. Katten rennen sneller weg als hun thuisomgeving verandert.”

En als je kat Ginger heet; in Stedendriehoek staat deze naam bovenaan de lijst van katten die het vaakst verdwijnen, met maar liefst 4 geregistreerde vermissingen.

Digitale advertenties

Via PetRadar is het ook mogelijk om via betaalde advertenties op Facebook en Instagram buurtgenoten te alarmeren over een vermist huisdier. In Stedendriehoek maakte 23% hiervan gebruik. Dit leidde tot een bereik van meer dan 6851 weergaven per vermist huisdier.

David Olthaar bevestigt dat het ophangen van posters nog steeds een effectieve methode is om je vermiste huisdier terug te vinden. “Als je meer wilt doen, en snel mensen wilt bereiken in jouw buurt, werken digitale advertenties ook ontzettend goed”. Zo heeft PetRadar al geholpen bij de thuiskomst van meer dan 10.000 vermiste huisdieren.

Langste zoekactie

Ten slotte een hartverwarmend feitje: de langste tijd dat een baasje zijn kat heeft moeten missen in Stedendriehoek, bedroeg meer dan 5 weken. “Zo zie je maar weer dat zelfs als alle hoop verloren lijkt, het nog steeds mogelijk is om je vermiste huisdier terug te vinden.”