Stedendriehoek

Station Apeldoorn-West opnieuw ‘op tafel’

Foto: Shutterstock

In 2027 moet je met de trein rechtstreeks van Barneveld Noord naar Apeldoorn kunnen reizen. Daarvoor pleit de ChristenUnie. De treinverbinding is opgenomen in het landelijke verkiezingsprogramma. Een station in Apeldoorn-West is al langer een wens, de Apeldoornse ChristenUnie had dit bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen ook al in haar programma opgenomen. Fractievoorzitter en toenmalig lijsttrekker Ben Bloem is dan ook blij dat dit opnieuw onder de aandacht komt.

De Veluwe staat onder druk door het groeiend aantal toeristen en Regio Foodvalley staat voor een grote woningbouwopgave. Daarom moet nu worden geïnvesteerd in verbetering van het OV. De ChristenUnie ziet station Barneveld Noord als de sleutel tot het bereikbaar houden van de Veluwe en de regio’s Foodvalley en Cleantech Regio. Kandidaat-Kamerlid Frank Visser, de OV-deskundige van de ChristenUnie: “Dit is één van de twee trajecten in Nederland waar je eerst kilometers de andere kant op moet rijden om op je bestemming te komen. Dat is niet meer van deze tijd. Door hier twee perrons te bouwen, kan er een regiosprinter komen tussen Amersfoort, Barneveld Noord en Apeldoorn en kan er twee keer per uur een Intercity stoppen. Dan wordt de reistijd zo’n 17 minuten. Nu is dat nog bijna 1 uur!”

De opening van de stations is slechts één van de verbeteringen die de ChristenUnie ziet op het spoor langs de A1. ChristenUnie-statenlid Freek Rebel: “Als er een Regiosprinter gaat rijden kan ook station Stroe heropend worden. Vanaf daar kunnen toeristen de Veluwe op de fiets verkennen en kunnen militairen gemakkelijk de kazernes in Stroe en Nieuw Milligen bereiken. Ook kan er in Apeldoorn-West voor forenzen en de vele toeristen een station komen.”