Stedendriehoek

Start Herenboerderij is in zicht

APELDOORN – In een paar maanden tijd hebben 150 gezinnen zich aangemeld als aspirant-lid van de coöperatie Herenboeren Apeldoorn Noord. “Dit betekent dat we de grens bereikt hebben waarmee het project financieel haalbaar is. Nu wordt alles in gang gezet om zo snel mogelijk de boerderij vorm te geven”, aldus Corinne Cantor.

“De eerste vergunning is goedgekeurd, andere vergunningstrajecten lopen. De eerste schop in de grond is inmiddels ook gezet door het planten van een deel van de boomgaard, om dit groeiseizoen niet te missen en zodat er zo snel mogelijk geoogst kan worden. Kandidaten melden zich aan om boer te worden in opdracht van de leden van de coöperatie. Kortom, de start is in zicht!”

Een Herenboerderij is een kleinschalige, coöperatieve boerderij in eigendom van maximaal 200 huishoudens, die hen voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren. Samen hebben ze een boer(in) in dienst die op een duurzame manier kwalitatief hoogwaardig voedsel produceert dat de leden-Herenboeren willen eten van de gepachte grond.

De eerste Herenboerderij van Nederland is in 2016 in Boxtel van start gegaan. De tweede boerderij is afgelopen zomer gestart in Loenen en inmiddels zijn er zeven Herenboerderijen in Nederland. En op nog veel meer plaatsen in Nederland zijn er mensen actief om een eigen Herenboerderij op te richten en zo grip te krijgen op hun eigen eten, zo ook in Apeldoorn.

Online bijeenkomsten

Cantor: “Omdat het momenteel niet mogelijk is fysiek bij elkaar te komen, worden online bijeenkomsten georganiseerd om geïnteresseerden te informeren over het initiatief. De volgende bijeenkomsten zijn op donderdag 4 juni om 20.00 uur, zaterdag 27 juni om 15.00 uur en dinsdag 14 juli om 20.00 uur. Alle details zijn terug te vinden op de website en sociale-mediakanalen. Er kunnen zich nog 50 gezinnen aanmelden en dan is het maximum bereikt.”

Website: www.apeldoornnoord.herenboeren.nl, social media: Herenboeren Apeldoorn Noord. Voor meer informatie: Corinne Cantor, telefoon 06-24911940, e-mail corinne.cantor@kpnmail.nl