Stedendriehoek

Stap

Net als het halve land heb ik met verbijstering naar BOOS gekeken. Over de misstanden bij The Voice is geen goed woord te zeggen. Als zoveel vrouwen met berichten komen, is er iets vreselijk misgegaan.

Zo’n bandleider, Jeroen Rietbergen, die zich als opperviezerik gedraagt. Hij heeft nu tenminste, achteraf, zijn excuses aangeboden. De aanklachten tegen Marco Borsato en Ali B, de meldingen over aanranding en verkrachtingen zijn alle perken te buiten.

‘Dit herken ik,’ zei ik op een bepaald moment. Een geïnterviewde vertelde hoe Ali begon te zeggen dat hij haar wilde neuken. Zij raakte geïntimideerd en heeft hem de deur gewezen.

Zo heeft de broer van een oom mij ook ooit benaderd. Ik paste met een jeugdvriend op het huis van mijn oom en tante. Hij kwam op visite. Toen mijn jeugdvriend even naar boven was, begon onze gast te zeggen dat hij met mij wilde. Net als de geïnterviewde deed ik er lacherig over. Was opgelucht toen mijn vriend weer beneden kwam. Uiteindelijk is de broer-van geërgerd vertrokken, nadat hij eerst een luide boer had gelaten.

Ik was dit hele voorval vergeten, maar door de uitzending kwam het terug. Mijn vader heeft destijds de aangetrouwde oom erop aangesproken en die moest dan zijn broer tot de orde roepen. Met mij heeft niemand er nog over gesproken.

‘Zo was dat gewoon,’ zei ik. Nu was ik óók geschokt over het feit dat ik de seksistische cultuur als normaal had beschouwd. In mijn (werk)omgeving werden vrouwen vaak zo benaderd en wie er iets van zei, was een zeur.

Hoe anders is dat nu. Deze vrouwen worden constant ‘dapper’ genoemd en niemand wil aan hun woorden twijfelen. Dit is dan toch iets goeds dat je erover kunt zeggen: er is de laatste jaren duidelijk een belangrijke stap gezet tegen het seksisme.



Het zijn de mannen die iets verkeerd doen, niet de vrouwen

“Mij is het opgevallen dat John de Mol naar de vrouwen wees toen Tim Hofman (in de uitzending BOOS over The Voice – red.) vroeg wat er moest veranderen. John de Mol zei dat vrouwen zich vaker moeten uitspreken en dat ze zich voortaan moeten melden bij de loketten die er kennelijk voor zijn. Anders kon hij maar weinig voor ze betekenen.

Wat een onzin! Ten eerste: als een vrouw erover begint, wordt ze vaak niet eens serieus genomen. Maar ten tweede: niet de vrouwen moeten iets veranderen, maar de mannen! Het zijn de mannen die zich zo hebben gedragen, dus dáár moet iets veranderen. Zo, dat moest ik even kwijt.” – Helene



De rest van het jaar blijf ik in conditie

Saniye, 41 jaar, Apeldoorn: “Nu breng ik mijn kind op de fiets naar school en daarna fiets ik door naar mijn werkplek. Dat is vanwege het sluiten van de sportscholen, dan heb je in ieder geval die meters weer in de benen zitten. Ik heb met een yoga mat voor de tv gezeten, met een kind klimmend om me heen. Dat was meer een soort apenkooi. Dat je kind zegt: ‘Mama, deze lijkt me leuk, laten we deze doen!’ Maar wie staat het dan te doen? Met een been in je nek en je kind van zes is het aan het saboteren.”

Regina, 39 jaar, Deventer: “Ik heb wel het voornemen om meer te gaan sporten. Ik wil nu het hardlopen weer gaan oppakken. Je maakt dan meer endorfines aan en je bent meer een beetje aan het mediteren, zeg maar – als je in een ‘sportershigh’ komt. Ik zit soms te veel in mijn hoofd met dingen van de maatschappij waar ik geen invloed op kan hebben. Nu heb ik de behoefte om mijn hoofd wat meer leeg te maken en daar heb ik het sporten wel voor nodig.”

Marry, 61 jaar, Deventer: “Ja, dat ben ik wel van plan. Ik vind het heel belangrijk om in conditie te blijven. Ik zit niet meer op een sportschool, dat vond ik te ongezellig. Maar wandelen en fietsen doe ik heel regelmatig. Daar voel ik me lekker bij. Als ik boodschappen moet doen, maak ik altijd wel een ommetje erbij. Dat is heel gemakkelijk in Deventer want het is hier hartstikke mooi. Voor je weet, loop al je langs de IJssel en dat is altijd prachtig.”