Stedendriehoek

Stadswandeling in teken van Röntgen

Röntgenstralen in het ziekenhuis, op de bagagescanner van Schiphol – wie kent ze niet? Op maandag 8 november – ‘de dag van de stralende beroepen’ – was de lancering van de Röntgen Stadswandeling in Apeldoorn.

De route van drie kilometer geeft een inkijkje in het leven van deze natuurkundige, die zijn jeugd in Apeldoorn heeft doorgebracht. De stadswandeling is gratis af te halen bij het Tourist Information punt in CODA of te downloaden via uitinapeldoorn.nl/stadswandelingen. De Röntgen Stadswandeling is een initiatief van Stichting Röntgen Apeldoorn, Erfgoed Platform Apeldoorn, Apeldoorns Gidsen Collectief en Apeldoorn Partners.

Langs de jeugd van Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen (1845) groeide vanaf zijn derde jaar op in Apeldoorn en trouwde er zelfs. De stadswandeling van drie kilometer geeft onder andere een beeld van zijn jeugd in Apeldoorn en leidt bezoekers langs plekken waar hij woonde, naar school ging en in het huwelijk trad. Geschoold in Apeldoorn en opgeleid aan de Technische Hochschule in Zwitserland, deed Röntgen in 1895 de ontdekking die hem op slag wereldberoemd maakte. Zijn eerste röntgenfoto’s veroorzaakten een aardverschuiving in de geneeskunde. Voor zijn baanbrekende ontdekking ontving hij in 1901 als allereerste de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Volop zichtbaar in Apeldoorn
Röntgen is nog steeds zichtbaar in Apeldoorn, met onder andere een gedenksteen in de bestrating van zijn oude woonhuis op het Caterplein. Ook de bronzen buste van Röntgen en een grote geschiedeniswand zijn in het Gelre ziekenhuis te vinden. Nieuw is het Röntgen Paviljoen op de eerste verdieping van CODA Centrale Bibliotheek en het ExperienceLab in het CODA museum. In het paviljoen komen bezoekers meer te weten over wie Röntgen was, maar ook over de talrijke toepassingen van de röntgenstralen. Het ExperienceLab geeft bezoekers een inkijk hoe je bijvoorbeeld zelf verdachte koffertjes kunt opsporen in een bagagescanner van de douane. Het Röntgen Paviljoen en ExperienceLab zijn tijdens de reguliere openingstijden van CODA gratis te bezoeken.