Stedendriehoek

Stadhuis open voor schrijfactie Amnesty Apeldoorn

APELDOORN – Op zaterdag 10 december, de Dag van de Mensenrechten, is het stadhuis van Apeldoorn van 14.00 tot 21.00 uur open voor de grote schrijfactie Write for Rights van Amnesty International. Iedereen is welkom om een of meerdere brieven of kaarten te komen schrijven voor mensen die ten onrechte zijn vastgezet. Ook kinderen zijn van harte welkom; zij kunnen een tekening maken voor gevangenen.

Er zijn muziekoptredens, gedichten, sprekers, expositie en kramen met informatie en verkoopmateriaal van Mondial-partners, goede-doelenorganisaties. Bezoekers worden voorzien van drankjes en lekkers. Van 17.00 tot 20.00 uur is er buiten een fakkelwake waar iedereen aan mee kan doen. Amnesty rekent op een grote opkomst deze dag.

Vijftig jaar inzet
Op 10 december is er ook aandacht voor het 50-jarig jubileum van de werkgroep Apeldoorn van Amnesty International. Sinds de oprichting in 1972 komen de leden in actie voor wereldwijde mensenrechtenschendingen. Dit doen ze onder meer door het organiseren van (schrijf)acties, gastlessen te geven op scholen en door Movies that Matter-films te vertonen in GIGANT. Het team Apeldoorn bestaat momenteel uit vijftien gemotiveerde mensen en kan heel goed extra vrijwilligers gebruiken. Meer informatie is te vinden op www.amnestyapeldoorn.nl.

Schrijfactie Write for Rights
Op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, worden wereldwijd schrijfacties georganiseerd. Dit jaar kunnen er kaarten en brieven geschreven worden voor verschillende mensen die gevangen zijn genomen nadat ze vreedzaam hebben geprotesteerd voor de mensenrechten in hun land. Zoals voor Dorgelesse Nguessan uit Kameroen, die vijf jaar gevangenisstraf kreeg omdat ze demonstreerde vanwege de armoede in haar land. Of voor Aleksandra Skochilenko uit Rusland, die gevangen zit omdat ze via prijsetiketten in de supermarkt informatie verspreidde over de invasie in Oekraïne. In het stadhuis liggen voorbeeldbrieven klaar die overgeschreven kunnen worden. Kinderen kunnen een tekening maken voor een gevangene. De schrijfacties hebben geregeld succes: schenders van mensenrechten worden onder druk gezet, soms verbeteren de discriminerende wetten in een land of komen politieke gevangenen vrij.

Jubileumprogramma
Burgemeester Ton Heerts geeft om 14.00 uur het startschot voor de schrijfactie en het jubileumprogramma. Ook Dagmar Oudshoorn, directeur Nederland van Amnesty International, houdt een toespraak. Samen snijden ze de jubileumtaart aan, die gemaakt is door leerlingen van ROC Aventus. Afwisselend zijn er muziekoptredens, gedichten van voormalig stadsdichters en sprekers. Van tijd tot tijd wordt omgeroepen hoeveel brieven en kaarten er al geschreven zijn.

Verder staat op het programma muziek van de jaren 60 en 70 met Old Friends, gedichten van Herman Kattemölle, de huidige stadsdichter van Apeldoorn, en zijn voorgangers Aad van der Waal en Hanz Mirck. Het Volverkoor brengt Zuid-Amerikaanse liederen ten gehore en zanggroep Esger klassieke liederen. Tot 21.00 uur is er gelegenheid om het stadhuis binnen te lopen om een brief of kaart te komen schrijven. De toegang is gratis.