Stedendriehoek

Sprengendorp viert eeuwfeest met Familiedag

APELDOORN – Zaterdag 23 september, van 13.00 tot 18.00 uur, viert Belangenvereniging Sprengendorp het honderdjarig bestaan. Een heuglijk feit waar Nico Kraaijenhof en consorten graag ruimschoots aandacht aan willen schenken. “Komende zaterdag bulkt het van de activiteiten voor de hele familie. Een week later, op zaterdag 30 september, houden we een grote reünie voor iedereen die zijn of haar heden of verleden in deze wijk heeft liggen.

Voor jong en oud in Sprengendorp wordt het zaterdag vooral een gezellig samenzijn met ook diverse leuke spelvormen. Voor de kinderen is er daarnaast onder meer een springkussen, schmink en voor iedereen volop te eten en drinken. Het feestterrein rond het clubhuis wordt versierd met vlaggetjes en ballonnen. De hele dag verzorgt DJ Alex de muzikale omlijsting. De entree voor volwassenen bedraagt 5 euro.

Het Sprengendorp is het rode dorp tussen Asselsestraat en Sprengenweg en telt 141 woningen. “Zo’n tachtig procent van de gezinnen is lid van de buurtvereniging. Daar zijn de sociale contacten. Het clubhuis is het cement van de buurt”, aldus Nico Kraaijenhof. Hij is voorzitter van Belangenvereniging Sprengendorp, zoals zijn inmiddels overleden vader Kees dat liefst veertig jaar óók was. “Mijn vader stond bekend als de burgemeester van Het Sprengendorp, omdat hij zich al die tijd voor zijn buurt heeft ingezet. We zijn een financieel gezonde club, met sinds 2011 een fraaie accommodatie in eigen beheer. Deze draagt de naam Ons Sprengenhonk.”

Dat Het Sprengendorp dit jaar het eeuwfeest kan gaan vieren, is niet eens zo vanzelfsprekend, want in de jaren 80 lag sloop van woningen daar op de loer. Zover kwam het niet, en in 1985 was het zelfs de eerste Apeldoornse buurt die op de Monumentenlijst kwam te staan. “Maar de buurt heeft alle stormen overleefd en viert dit zaterdag met alle bewoners, die Het Sprengendorp tot de hechte gemeenschap maken die het al die jaren is geweest.”