Stedendriehoek

Spot immaterieel erfgoed met je smartphone

STEDENDRIEHOEK – Wie een streek, dorp of stad bezoekt, wil de lokale hoogtepunten aandoen. Sinds afgelopen zomer kun je daarbij ook lokaal immaterieel erfgoed ontdekken. Via bordjes met een QR-code spot je bijvoorbeeld de Sint Maarten Viering in Utrecht, het heggenvlechten in natuurgebieden en het midwinterhoornblazen in Gelderland.

Rituelen, festiviteiten, ambachten en tradities
Immaterieel erfgoed is levend erfgoed: culturele uitingen, geworteld in het verleden en die met de tijd mee gaan. Om te laten zien dat de plaatselijke ambachten, festiviteiten en rituelen net zozeer deel uitmaken van de culturele identiteit als bijvoorbeeld een fraai kerkgebouw dat doet, initieerde het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland het project Immaterieel Erfgoed Spotten. Dit project brengt de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, waarin bijna 200 vormen van erfgoed staan bijgeschreven, ‘naar buiten’.

Het verhaal áchter de traditie
Wie de QR-code op een bordje scant, komt terecht in de online omgeving van het lokale immaterieel erfgoed. Op deze pagina vertelt de erfgoedgemeenschap het verhaal achter hun gekoesterde erfgoed. Projecteleider Kelly Boender: “Het gaat dus om méér dan promotie alleen. Het project draait om het creëren van bewustwording rond ‘levend erfgoed’ en mensen op laagdrempelige, toegankelijke wijze, aan de hand van een filmpje en informatie over de achtergrond en de geschiedenis, kennis te laten maken met deze erfgoedlaag.” Ook verwijst de pagina naar interessante locaties in de buurt, zoals een lokaal museum of een ambachtswerkplaats. De informatie is het Nederlands, Engels en Duits beschikbaar.

Samen met erfgoedgemeenschappen
Bij het Kenniscentrum staan bottom-up en participatief werken centraal. Erfgoedgemeenschappen die hun immaterieel erfgoed hebben bijgeschreven in de Inventaris, bepalen zelf of zij mee willen doen. Ook geeft de erfgoedgemeenschap zelf invulling aan de eigen Immaterieel Erfgoed Spotten-pagina. Het Kenniscentrum monitort de content en voert redactie.

Eric Brinckman, beoefenaar van graslandbevloeiing: “Als het veld bevloeid wordt, enkele keren per jaar, is dat spectaculair om te zien. Maar als het niet gebeurt, dan zie je niks –  behalve mooie graslanden natuurlijk. Daarom is het zo leuk om er zo’n bordje bij te hebben staan, want dan gaat het toch leven en krijgt men een indruk van het erfgoed.”

Meedoen is mogelijk
Het Kenniscentrum beschikt over budget om de komende jaren tientallen erfgoedgemeenschappen een Immaterieel Erfgoed Spotten-productie aan te bieden. Dit is mede mogelijk dankzij financiering van het Familie Heersink Fonds en de Provincie Overijssel.

Kijk voor meer informatie en een overzicht van immaterieel erfgoed Spotten-producties op: www.immaterieelerfgoed.nl/spotten

Foto: Eric Brinckman