Stedendriehoek

Sportvrijwilligers schitteren in de schijnwerpers  

door Maud Zandvliet

APELDOORN – Op woensdag 20 maart, vanaf 20.00 uur, komt Theater Orpheus tot leven met de bruisende presentatie van het Sportgala, georganiseerd door de Sportraad Apeldoorn, Accres en de gemeente Apeldoorn. Vandaag staan we stil bij de onmisbare helden: de vrijwilligers. In de komende weken zullen de schijnwerpers ook gericht worden op de andere twee categorieën.

Bar End

In de categorie vrijwilligers worden vier individuen in het bijzonder belicht. Een van die vier is Henk de Keijzer. Sinds 2000 is Henk al lid bij mountainbikevereniging Bar End. Hij is een totaalvrijwilliger bij verschillende sporten. Jarenlang is hij uitzetter geweest van de Vierdaagse. Ook is hij jarenlang verkeersregelaar bij de Midwinter Marathon. Ze noemen Henk ook wel de ‘veelzijdige duizendpoot’ bij Bar End. Henk is aangever van verbeteringen en wensen in de club, uitzetter en organisator van de toertocht van Bar End en van de Gelre tocht. Ook is hij baancommissaris bij wedstrijden van Bar End.

Sportspullenbank

Johnny Noija verdient zijn nominatie vanwege zijn bijdrage aan de werkgroep van de Sportspullenbank. Hij heeft rond de opening van de Sportspullenbank met Steven Berghuis voor veel publiciteit gezorgd. Daarnaast heeft hij Steven zo ver gekregen al zijn trainingskleding van Ajax te doneren, zodat het geveild kon worden om geld op te halen voor de Sportspullenbank. Dit resulteerde in aanzienlijke opbrengsten voor de Sportspullenbank. Zijn bijdrage heeft niet alleen de aandacht getrokken, maar ook aanzienlijke financiële steun gegenereerd, waarmee waardevolle sportartikelen werden verkregen voor de Sportspullenbank. “Johnny is een supervrijwilliger voor de Apeldoorns sport”, zegt de werkgroep van Sportspullenbank.

GV Novitas

Riet Renting is bestuurslid van gymnastiekvereniging Novitas. Ze heeft zich al meer dan 30 jaar met hart en ziel ingezet voor het welzijn van anderen. Als docent gymnastiek, turnen en trampoline bij GV Novitas, en als begeleider van MBVO (Meer Bewegen voor Ouderen) in diverse woonzorgcentra en wijkcentra, heeft Riet een onuitwisbare indruk achtergelaten. Door weer en wind staat ze paraat om haar groepen te inspireren en te motiveren. Riet helpt mee bij de G-sporters als er een wedstrijd van de Special Olympics is. Ook begeleidt ze jongeren met een assistentencursus of opleidingscursus. Daarnaast is Riet milieubewust bezig, met elke morgen een rondje door het winkelcentrum aan de Imkersplaats en diverse scholen om straatvuil op te halen.

ABCC

De laatste van de vier genomineerden, Martin de Vries, is al sinds de jaren 70 trainer voor jonge boksers. Momenteel is hij hulptrainer bij de wedstrijdgroep van ABCC. Tijdens trainingen maar ook bij wedstrijden helpt hij de trainers waar nodig. Van het zetten van een kop koffie tot aan het beheren en regelen van de wedstrijdkleding, tot het in de gaten houden van alle taken tijdens wedstrijden en het assisteren aan de ring. Tijdens clubwedstrijden en sparren is hij een vaste rots in de branding als timekeeper, maar ook voor ringonderhoud. Martin staat er bekend om dat je hem alles kunt vragen.

De toegang tot het Sportgala in Orpheus is vrij, maar toegangskaarten moeten wel vanaf vrijdag 8 maart worden besteld via www.orpheus.nl. Dit in verband met de capaciteit van de zaal.