Stedendriehoek

Sportieve samenwerking voor beterentoekomst Zuid-Afrikaanse kinderen

APELDOORN – Sportschool Rocky Fit en onderwijsinstelling Aventus slaan de handen ineen om kinderhulpprojecten van de Tjommie Foundation in townships van Zuid-Afrika te ondersteunen. Rocky Fit zet zich al langer in voor Tjommie’s projecten rond sport. Aventus start nu een stageprogramma voor leerlingen om bij te dragen aan deze sportactiviteiten. De samenwerking, onder de naam Rocky Fit Aventus 4 Tjommie, heeft een belangrijk doel: kinderen uit Zuid-Afrikaanse townships een betere toekomst geven.

Sportschool Rocky Fit is al enkele jaren betrokken bij kinderhulpprojecten in het Zuid-Afrikaanse township Elandsdoorn. Deze projecten horen bij Tjommie. Een Nederlands goed doel, dat zich samen met een lokale partnerorganisatie inzet om kinderen in townships de kans op een betere toekomst te geven.
De activiteiten van Rocky Fit in Zuid-Afrika komen vooral voort uit de persoonlijke betrokkenheid en het enthousiasme van eigenaar René Diks. Bij eerdere reizen naar Elandsdoorn verzorgde hij er onder meer lessen in weerbaarheid, aerobics, voetbal, boksen en hardlopen. Daarbij zag hij bijzondere dingen gebeuren: “Kinderen komen steviger in hun schoenen te staan door sport en dat helpt ze om sterker in de maatschappij te staan. Bovendien versterkt sport onderling respect. Dat is van groot belang in de harde omgeving van de townships.”

Positieve energie
Tjommie en Rocky Fit willen de positieve energie die deze sportlessen in de townships opleveren, een structureel vervolg geven. Om dat te realiseren, zocht Rocky Fit contact met Aventus, de instelling voor middelbaar onderwijs met diverse Sport & Bewegingsopleidingen. Namens Aventus is sportdocent Mark van Triest projectleider van ‘Rocky Fit Aventus 4 Tjommie’. Hij was direct enthousiast over het initiatief: “Als opleidingsinstituut hebben een we een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid en daarbij denken en handelen we ook over grenzen. In januari gaat een eerste groep van drie studenten naar Zuid-Afrika. Zij gaan sporten met de kinderen en dragen ook kennis over op lokale medewerkers om de kwaliteit van het sportprogramma verder te verbeteren. Wij geloven daarbij in een structurele aanpak: na 11 weken wordt de groep afgelost door een volgende etc. Aventus-leerlingen dragen met hun stage bij aan een betere toekomst voor kinderen die in Zuid-Afrika onder moeilijke omstandigheden leven. Tegelijkertijd is de stage ook voor de Aventus-leerlingen een unieke kans; een stage in een township is met recht een uitdaging, waarbij ze bijzondere en waardevolle internationale ervaring opdoen. Bovendien kunnen ze de stage combineren met examenopdrachten van de opleiding. Kortom: een echte win-winsituatie waarin we veel toekomstperspectief zien – wellicht ook voor andere Aventus-opleidingen.”

Meer informatie over de projecten en de werkwijze van Tjommie is te vinden op www.tjommie.nl