Sport

World Team Cup rolstoeltennis naar Apeldoorn

APELDOORN – De Internationale Tennis Federatie (ITF) heeft twee grote internationale rolstoeltennistoernooien aan de KNLTB toegewezen: de BNP Paribas World Team Cup (mei 2018) en de UNIQLO Wheelchair Doubles Masters (november 2017 en november 2018). De World Team Cup wordt georganiseerd in Apeldoorn. De Doubles Masters vinden plaats bij De Schaapskooi in Bemmel.

De locaties van de evenementen zijn toegewezen aan Gelderse tennisverenigingen, als onderdeel van het programma Gelderland Sport! ITF President David Haggerty: “We zijn zeer verheugd dat de UNIQLO Wheelchair Doubles Masters en de BNP Paribas World Team Cup beide zullen terugkeren naar Nederland, omdat het een enthousiast en deskundig rolstoeltennisland is met een rijke traditie in het organiseren van toonaangevende evenementen. Daarnaast is Nederland het thuisland van enkele van de bekendste spelers in de geschiedenis van de sport.”
De World Team Cup is het wereldkampioenschap rolstoeltennis voor landenteams, en te vergelijken met de Davis Cup en Fed Cup. In de afgelopen 31 jaar heeft het Nederlands vrouwenteam 29 keer de titel gewonnen. In 2014 werd de World Team Cup voor het laatst in Nederland georganiseerd, in Alphen aan den Rijn. Bij de Doubles Masters komen de beste rolstoeldubbelspelers in actie. Het is inmiddels vier jaar geleden dat de Doubles Masters in Nederland zijn georganiseerd.
Bekendheid vergroten
Erik Poel, Algemeen Directeur KNLTB: “Als toonaangevend land in het rolstoeltennis voelde de KNLTB de verantwoordelijkheid om de grootste wereldwijde rolstoeltennisevenementen naar Nederland te halen. Op deze manier hopen we de bekendheid van rolstoeltennis te vergroten en mensen (met en zonder) beperking kennis te laten maken met rolstoeltennis en de mogelijkheden daarvan. Daarnaast kunnen onze nationale toppers nu in eigen land laten zien wat ze in huis hebben.”
De afgelopen decennia is Nederland invloedrijk in het internationale rolstoeltennis. De Nederlandse rolstoeltennisselectie behoort al jaren tot de wereldtop, zowel bij de dames als de heren. Bij de dames domineren de Nederlandse rolstoeltennissters. Jiske Griffioen is de nummer één van de wereld, en Diede de Groot, Marjolein Buis en Aniek van Koot nemen ook een plek in de top zes in. Maikel Scheffers is de nummer acht van de wereld bij de heren.
Gelderland Sport!
De provincie Gelderland heeft de ambitie om een vooraanstaande provincie te zijn op het gebied van top- en breedtesport. Met het programma Gelderland Sport! hoopt het deze ambities kracht bij te zetten voor de toekomst. Naast andere sporten vervult ook tennis als kernsport een belangrijke rol in dit sportakkoord. Jan Markink, Gedeputeerde Sport van de provincie Gelderland: “Sport is een prachtige katalysator. Het zet mensen in beweging, levert gezondheidswinst en verbinding in de samenleving op. Mooie evenementen als de World Team Cup en de Doubles Masters leveren daarnaast ook nog een bijdrage aan de Gelderse economie.”