Sport

Willem II eerste horde op weg naar De Kuip voor csv

OLDENZAAL/APELDOORN – Puur rekenkundig en theoretisch gezien – eventuele verlengingen en strafschoppenseries niet meegerekend – bevindt csv Apeldoorn zich op 450 minuten van De Kuip. Door zich ten koste van zondagderdedivisionist Quick ’20 te plaatsen voor het hoofdtoernooi om de ‘grote’ KNVB-beker, maakte de winnaar van de oostelijke districtsbeker al volop indruk. Tegen eredivisieclub Willem II, dat zaterdag als tegenstander uit de koker rolde voor de eerste ronde, mogen trainer Jürgen Schefczyk en zijn manschappen de lange weg naar Rotterdam-Zuid verder proberen te plaveien…

Het dak ging er bijna af. John de Bever knalde door de donkere Oldenzaalse avondlucht. Bij de gastenkleedkamer op sportpark Vondersweijde kreeg niemand de lach meer van het gezicht van de spelers van csv Apeldoorn. De aanwezige scout van eredivisieclub Heracles deed, ondanks zijn Apeldoornse afkomst, vooraf nogal geringschattend over de kansen van csv om ten koste van Quick ’20 het hoofdtoernooi te bereiken. Ruim twee uur later hadden ze het toch maar mooi geflikt, de roodgele cupfighters. Met de eliminatie van de hoger spelende opponent hadden ze een onvervalst huzarenstukje verricht. 

Terwijl doelpuntenmaker Steven van Es voor de camera van csv’s eigen clubkanaal nog eens haarfijn uit de doeken deed hoe hij de Apeldoorners naar de eerste ronde had gekopt, kon trainer Jürgen Schefczyk zijn trots nauwelijks verhullen. “Ik denk dat we een buitengewoon puike partij hebben gespeeld. Vanuit mijn perceptie bekeken waren we gewoon beter en hebben we verdiend gewonnen. Je merkt dat wij met intelligente spelers spelen. Je hebt gezien hoeveel kansen we kregen”, stipte de opvolger van Peter Boeve plus- én minpunten aan.

Het bereiken van eerste ronde van de KNVB-beker was vanzelfsprekend een prestatie van formaat. Hoe dat gebeurde getuigde van volwassenheid. Als enig puntje van kritiek kon Schefczyk aanvoeren dat de csv-voorwaartsen alle ruimte die ze kregen niet doeltreffender benutten. “We moeten dodelijker worden”, was de csv-trainer zich terdege bewust dat csv zichzelf een onnodig moeilijke slotfase had kunnen besparen. De gemiste strafschop van invaller Richard van Beek was niet de enige om zeep geholpen kans waarmee de Apeldoorners de bekerwedstrijd voortijdig hadden moeten beslissen. 

De technische staf verkeert al langer in de wetenschap dat csv met het vertrek van Richard van Schooten (twintig goals) en de woensdagavond als toeschouwer in Oldenzaal aanwezige Frank Boers (vijf) liefst 25 competitiegoals inleverde in vergelijking met het succesvolle seizoen 2016-2017. Op papier bezit Schefczyk met Mark Fennebeumer, de tegen Quick ‘20 absente Sander Krijns, nieuwkomer Jamarro Diks, matchwinner Steven van Es en captain Maarten Boeve evenwel over voldoende scorend vermogen. Het moet er alleen de komende weken en maanden op het veld uitkomen.

Zaterdag begint csv Apeldoorn met een thuiswedstrijd tegen Staphorst aan het seizoen in de Hoofdklasse B. Hoewel het moeilijk zal worden het topseizoen 2016-2017 te overtreffen, is allerminst ondenkbaar dat bekerzege in Oldenzaal een voorbode vormt op een nieuw succesjaar. Met de KNVB-beker als aangenaam extraatje. “Die beker leeft wel, zeer zeker. De jongens begrijpen ook dat we, nu we verder zijn, ook op televisie komen”, verklaarde Schefczyk dat csv alles in het werk stelt om goed voor de dag te komen.