Sport

Wilco Woutersen ziet altijd licht na donkere dagen

UGCHELEN – Het eerste elftal van Albatross kan de vergelijking met een oude diesel moeiteloos doorstaan. Elk seizoen komen de Ugchelenaren moeizaam op gang. De huidige voetbaljaargang verschilt wat dat betreft nauwelijks van voorgaande seizoenen, meent Wilco Woutersen. De lage klassering in de derde klasse B komt voor de hoofdtrainer nauwelijks als een verrassing. “Het is niet anders dan in andere jaren. Misschien komt het wel weer aan op de laatste speeldag, maar ik ben ervan overtuigd dat we er in blijven.”

Zondagmiddag was Albatross op het eigen Sportpark Ugchelen niet opgewassen tegen Witkampers. De door Apeldoorner Gerrit Brouwer getrainde opponent uit Laren behaalde een 0-2 overwinning aan de Brouwersmolenweg. Albatross blijft derhalve na zeven van de in totaal 26 wedstrijden op een mager puntentotaal van zes staan. Op de ranglijst houdt de Ugchelense voetbalclub vooralsnog alleen vv Twenthe en Wijhe ’92 onder zich. “We scoren heel moeilijk, hè”, noemde Woutersen een van de voornaamste pijnpunten.

 

Ofschoon hij er de smoor in had, weet de Ugchelenaar pur sang uit ervaring dat het zelfs na de donkerste dagen altijd weer licht wordt. Wanneer iedereen fit is, kan Albatross volgens de trainer met elke ploeg in de afdeling wedijveren. “Wij hoeven voor niemand bang te zijn. Zoveel beter zijn die anderen niet. Ik heb veel vertrouwen in deze jongens. Ze doen hun stinkende best. Deze groep moet alleen meer vertrouwen in zichzelf krijgen. We hebben een smalle selectie. Ik ben Jordy Kluitenberg, Dennis Cavus en Damian Kuiper kwijt. Belangrijke spelers voor ons. Die jongens missen we wel. Ik moet nu elke week puzzelen om er elf op papier te krijgen.” 

 

Albatross is in het seizoen 2017-2018 de enige vertegenwoordiger uit de gemeente Apeldoorn in de derde klasse. Woutersen mist met name de derby’s tegen Columbia, zo laat hij lachend weten. “Dat scheelt ons zes punten…”, reageerde de Albatross-coach met een kwinkslag. Er serieus aan toevoegend: “Ik vind het wel een mooie competitie waar we inzitten. Eerbeekse Boys en KCVO zijn nu de clubs die het dichtst uit de buurt komen. Al is spelen tegen Apeldoornse clubs wel leuker, ja. Maar dan moeten we degraderen.”

 

Degradatie naar de vierde klasse proberen Woutersen en de zijnen de komende maanden nu juist ten koste van alles te vermijden. De oud-eerste elftalspeler wil met Albatross hoe dan ook de derde-klasse-status behouden. Tegelijkertijd richt het kind van de club ook voorzichtig het vizier op de toekomst. De oefenmeester is er veel aan gelegen om buiten het veld een vorm van structuur en organisatie aan te brengen binnen Albatross. Zo probeert Woutersen oude strijdmakkers uit het eerste elftal te polsen om iets te gaan doen.

 

Woutersen wil de aanwezige technische en organisatorische knowhow optimaal combineren. “Misschien moeten we ons eens afvragen wat we nu precies willen. Willen we derde klasse spelen of vierde klasse. Of misschien alleen maar voor de gezelligheid. En gaan we dat doen met eigen jongens of met anderen. Je moet zelf wat doen. En als je wat wilt, moet je dat ook faciliteren.”