Sport

Wegsturen trainers geen garantie voor beterschap

APELDOORN – Een krantenartikel waarin wordt gesuggereerd dat samensmelting van verenigingen het niveau van het Apeldoornse voetbal verbetert, schiet z’n doel voorbij. Het voortijdig uit hun functie ontheffen van trainers staat volkomen los van een eventuele verhoging van het ondermaatse spelpeil ter plaatse.

Het kwam meer door een toevallige samenloop van omstandigheden, dat in februari binnen een kort tijdsbestek achtereenvolgens WSV, csv Apeldoorn en AGOVV de kapiteins van hun respectievelijke vlaggenschepen door nieuwe roergangers meenden te moeten vervangen. Iedere trainer is zo goed als het materiaal dat hij tot zijn beschikking krijgt. Peter Boeve vormde de afgelopen twee seizoenen bij csv Apeldoorn de uitzondering op de regel. Veel verenigingsmensen was het optreden van de eigenzinnige oud-international een doorn in het oog. De Uddelnaar maakte echter zowel zijn ploeg als individuele spelers ontegenzeggelijk beter. Een kwaliteit waarover slechts weinig oefenmeesters in het amateurvoetbal beschikken. Beter dan Boeve gaat waarschijnlijk geen enkele trainer het in de toekomst ooit nog doen bij Apeldoorns hoogst acterende voetbalclub.

Jürgen Schefczyk bewees moed door Boeve op te volgen. Hoewel de sympathieke Duitser over een in de breedte misschien wel kwalitatief betere selectie beschikte dan zijn voorganger, begon Schefczyk eigenlijk een kansloze strijd. De klik met de spelers ontbrak. De inmiddels als opvolger van Boeve gepresenteerde Jeroen Burghout, wiens competitiedebuut afgelopen weekend een 1-2 nederlaag opleverde tegen Eemdijk, wacht nu de lastige taak om csv te behouden voor de Hoofdklasse. Met een aanstaande uittocht van spelers in het verschiet een verre van eenvoudige klus.

Bij AGOVV verkeek Hans uit den Bogaard zich op de kwaliteit en mentaliteit van een labiele en instabiele spelersgroep. Pogingen om de selectie in de winterstop tussentijds te versterken met de clubloze oud-prof Remon de Vries, de Japanner Akihiro Takasawa (Bennekom) en Johan Masselink (Apeldoornse Boys) liepen op niets uit. Indirect sneuvelde Uit den Bogaard, omdat intern de rugdekking ontbrak en de clubleiding niet de faciliteiten schiep om te kunnen voldoen aan een irreëel sportief verwachtingspatroon.

Met Jerry Cooke als interim-coach terug op de ‘Blauwenbank’, was er bij het eerste duel na het wegsturen van Uit den Bogaard niet bepaald sprake van het gewenste shockeffect. De hekkensluiter van de tweede klasse G verloor kansloos met 6-0 van directe concurrent Renswoude. De zoveelste wanprestatie, die degradatie opnieuw een stapje dichterbij brengt, verleidde hoofdsponsor Dennis Vonk tot de veelzeggende reactie op Facebook: ‘Op zulke momenten schaam ik me dat mijn naam op het shirt staat…’

Vooralsnog kan daarom alleen de aanstelling van Piet Panman als ‘caretaker’ bij WSV als enigszins succesvol worden bestempeld: twee overwinningen in evenzovele wedstrijden. Voor wat het waard is…