Sport

‘Weg met die sceptische blik!’

Redacteur van deze krant traint bij fit20

door Marc Looijen

Bij fit20 lopen momenteel de zogenoemde ‘sceptische maanden’. Die actie begon in mei, maar duurt nog voort in juni en juli van dit jaar. En de achterliggende reden voor deze actie is helder: nog steeds moeten heel veel mensen ervan overtuigd raken dat je daadwerkelijk in slechts 20 minuten per week, in je dagelijkse kloffie, met goede resultaten kunt werken aan je fitheid, spierkracht en algehele conditie.

‘Welke reactie(s) zie jij wanneer je vertelt dat je bij fit20 traint?’ Het is de vraag die de personal trainers van fit20 zo graag beantwoord zien worden, deze maanden in het bijzonder maar feitelijk altijd. “Heb jij dat nou ook, dat op het moment dat je vertelt dat je bij fit20 traint, dat je wat meewarig, medelijdend of met opgetrokken wenkbrauwen en grote ogen aangekeken wordt? Reacties als: ‘Nou ja, dan doe jij ook wat’. Of: ‘Dat is toch iets met bewegen voor 65-plussers’. Of: ‘Dat je daarin gelooft, 20 minuten…  hmhm..!’ Of: ‘Dat is toch heel duur’? Of: ‘Jij? Jij bent toch heel sportief’ zijn helaas geen uitzondering”, bemerken de trainers. “En zo’n reactie kan van iedereen komen: je partner, familie, vrienden, collega’s, kinderen en kleinkinderen. Vind je ook dat al deze mensen eigenlijk echt iets missen? Ze hebben natuurlijk geen idee. Want één ding weet je zeker bij zo’n reactie: deze persoon heeft nog nooit een fit20-training gedaan!” De personal trainers Christine, Aschraf, Sabrin en Xandra zijn er daarom op gebrand om de fit20’ers van deze sceptische blikken te bevrijden en de criticasters de mogelijkheid te bieden van een maand gratis fit20-training.

Een leuke actie en vanuit een voor mij herkenbaar oogpunt opgezet. Immers, ook ik heb het concept met enige regelmaat moeten ‘verdedigen’. Een vriendin uit Veenendaal loopt marathons, doet aan triatlons, wielrent zich een ongeluk. Toen ik haar ruim twee jaar geleden voor het eerst bijpraatte over fit20, raakten haar wenkbrauwen bijna het puntje van haar neus, zo diep waren ze gefronst. Met enige regelmaat houd ik haar op de hoogte van mijn vorderingen en ze leest mijn krantencolumns met plezier, maar of ik haar volledig overtuigd heb?

Welnu, net als mijn collega-fit20’ers mag ik iemand aandragen voor de fit20-ervaring in deze sceptische maanden. Wie zich geroepen voelt, mag mij gerust mailen op redactie@stedendriehoek.nl en die persoon kan ik dan aanmelden bij de vestiging Apeldoorn-centrum aan de Asselsestraat. Maar nogmaals: het gaat hierbij om de maanden juni en juli.

To be continued…