Sport

Wandelen door de Veluwse natuur

APELDOORN – Na de succesvolle herstart van de Cantharel Internationale Vierdaagse Apeldoorn vorig jaar, wordt ook dit jaar de 4daagse Apeldoorn georganiseerd. De 68ste editie van dit event wordt gelopen van 11 tot en met 14 juli. Liefhebbers kunnen zich inschrijven via de website www.4daagseapeldoorn.nl

Al tienduizenden wandelaars hebben in de loop der jaren genoten van de unieke Veluwse natuur: de prachtige bossen, heidevelden, zandverstuivingen en sprengen. Maar ook van de pittoreske Veluwse dorpjes als Beekbergen, Loenen, Hoenderloo, Vaassen en Hoog Soeren, en Veluwse schatten als Stadspark Berg &Bos, het paleispark van Kroondomein Het Loo en Paleis Het Loo.

De Apeldoornse vierdaagse kent een mooie samensmelting van diverse wandelliefhebbers. Zowel de traditionele wandelsporter als de recreatieve wandelaar kan een wandeltrip op maat samenstellen. Er kan gekozen worden uit de afstanden van 12, 20, 30 en 40 kilometer. Ook kan gekozen worden voor de mogelijkheid om één, twee, drie of vier dagen te lopen. “Loop je voor een prestatie of loop je voor je plezier, je gezondheid of om sociale contacten op te doen: iedereen is welkom”, aldus Irma Woudenberg, bestuurslid van de organisatie.

Meer wandelaars in Apeldoorn

“Vorig jaar was de aanloop weer wennen”, vertelt ze, “maar het uiteindelijke weerzien met de deelnemers en de vrijwilligers was weer als vanouds. Deelnemers waren weer net zo enthousiast over de routes, de gezelligheid en de vriendelijkheid van de vrijwilligers als altijd en waren blij dat ze onze vierdaagse weer konden lopen.”

Volgens Irma wil de organisatie het wandelen in Apeldoorn zoveel mogelijk stimuleren. Ze vertelt: “De organisatie wil de komende jaren de bekendheid en de zichtbaarheid van het evenement verder uitbreiden zodat nog meer wandelaars verleid en uitgedaagd worden om de Apeldoornse Vierdaagse te lopen. Uitgangspunten voor het evenement blijven de kernwaarden die door de deelnemers zo gewaardeerd worden: het wandelen in de natuur en de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van het evenement geven het plezier om voor je gezondheid in beweging te zijn.” De organisatie is van plan om haar activiteiten verder uit te breiden om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om in Apeldoorn te wandelen.

Nieuwe routes

Elke dag van de Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn speelt zich af in een ander gebied van Apeldoorn. Ook dit jaar zijn er weer een aantal wijzigingen aan de routes. Deze wijzigingen zijn gemaakt om er nog meer voor te zorgen dat deelnemers royaal kunnen wandelen in de natuur. Dag 1 speelt zich af rond Ugchelen, Beekbergen en Loenen. Paleis Het Loo is de setting voor dag 2, waarbij de 30 en 40 kilometer ook richting Vaassen gaan. Dag 3 brengt deelnemers naar het Orderbos, Berg en Bos, Hoog Soeren en bij de 40 kilometer zelfs Radio Kootwijk. Op de slotdag, dag 4, gaan wandelaars richting Het Leesten, en bij de 30 en 40 kilometer ook nog via Hoenderloo, naar de finish. Alle deelnemers worden aan het einde met vrolijke muziek begeleid richting de welverdiende bloemen en warme ontvangst door organisatie, vrienden en familie. “Geniet ook van de unieke natuur op de Veluwe tijdens onze gezellige Vierdaagse en kies de afstand en het aantal dagen dat past bij je doel en je gezondheid.”

Deelnemers die zich vóór 28 februari inschrijven voor de 4daagse Apeldoorn kunnen op vertoon van het inschrijvingsbewijs gratis mee wandelen met de Midden Veluwetocht op 4 en 5 maart vanaf van der Valk hotel De Cantharel in Ugchelen.