Sport

Volleyballers Draisma Dynamo leggen lat steeds hoger

APELDOORN – Draisma Dynamo staat een drukke week te wachten. Eerst in Barneveld een plek in de nationale bekerfinale veiligstellen en zaterdag de Apeldoornse derby tegen Coolen Alterno. Op woensdag 1 februari kan de ploeg van coach Bas Hellinga zich in Engeland plaatsen voor de kwartfinale om de Challenge Cup. Na de 3-1 zege in eigen huis op IBB Polonia lijken de vooruitzichten prima. “We moeten er in Londen met 3-0 overheen klappen”, verwoordde Nico Manenschijn hoe de eerzuchtige Dynamo-volleyballers de lat steeds hoger leggen voor zichzelf.

Het was een lekker Europa Cup-avondje vorige week woensdagavond in Omnisport. Goed gevulde tribunes. Veel prominente gasten. Een voor Apeldoornse begrippen prima stemming. En, het belangrijkste van alles, een uitstekend resultaat. Al tekent het de ontwikkeling die het team momenteel doormaakt, dat niet iedereen 100 procent tevreden was met de uitvoering. Op de overwinning viel niets af te dingen, toch keken spelers en staf kritisch naar hun eigen prestatie. Het eigen spel had in de ogen van enkele hoofdrolspelers beter gekund en vooral gemoeten.

“We haalden ons eigen niveau niet. Geen idee hoe dat komt. Tegen Zwolle ging het ook al moeizaam. We maakten fouten die we normaal niet maken. In die derde set liepen we de hele tijd op onze tenen. Zij werden ook iets beter. Bij 24-gelijk kregen we drie matchpoints, maar maken we het niet af. Terwijl je het eigenlijk verdient om die set te winnen als je na een 21-24 achterstand nog terugkomt. We pakken het daarna toch weer goed op en winnen wel met 3-1”, blikte Nico Manenschijn aansluitend met enigszins gemengde gevoelens terug op de heenwedstrijd voor de achtste finales om de Challenge Cup.

De uit Zwolle overgekomen diagonaalspeler vond niet zozeer dat het slecht was geweest van Dynamo-kant, maar wel dat hij en zijn ploegmakkers tot meer in staat zijn. Met die wetenschap in het achterhoofd kijkt hij vol vertrouwen uit naar de belangrijke duels van komende week. Wanneer Draisma Dynamo zowel in Barneveld als Londen de eigen mogelijkheden ten volle benut, bekert het volgens Manenschijn zowel nationaal als Europees ‘gewoon’ verder. “Als we met z’n allen doen wat we moeten doen, gaat dat lukken.”

Bas Hellinga constateerde dat het met de veerkracht en mentale weerbaarheid van zijn spelers wel goed zit. “Het ging even mis in die derde set. Opeens was de vastigheid weg. Het liep niet. Michiel van Dorsten kwam er heel goed in. Maar voor ons doen maakten we veel fouten. In die vierde set zijn we teruggegaan naar de ‘starting six’ en klaarden we de klus. Het was werkvolleybal. Knap hoe het team orde op zaken stelde. Ach, en we moeten zeker niet alles in het negatieve trekken. Wessel Anker maakt negen killblocks. We hebben bijna twee sets goed gespeeld. We winnen clean. Het is wel een Europa Cup-wedstrijd, hè.”

Hoewel IBB Polonia in de vorige ronde tegen het Hongaarse Kaposvar een 3-0 nederlaag uit de eerste wedstrijd ongedaan maakte, reist Hellinga volgende week vol vertrouwen af naar de Engelse hoofdstad. “Ik vind dat we in Londen moeten winnen, maar we zijn wel gewaarschuwd.”

De Dynamo-trainer hunkert naar meer topduels. “Het was mooi. Volle tribunes. Goede sfeer. Dit zijn dé wedstrijden. We willen ons graag tegen nóg sterkere tegenstanders bewijzen. We zitten op alle doelen sterk. Het team is nog steeds groeiende. Ons spel kan nog beter.”