Sport

Vlammend afscheid met zilver

APELDOORN – Het ging er afgelopen weekend verhit aan toe bij het NK Indoor Meerkamp. Omnisport moest in de vroege zondagavond zelfs ontruimd worden vanwege brand in een medische ruimte. Maar hoewel de evacuatie van de hal de voorbereiding op de afsluitende 1000 meter van de zevenkampers ernstig verstoorde, verhinderde het oponthoud niet dat Bas Markies voor de allerlaatste keer vlamde. De 33-jarige Apeldoorner sloot zijn imposante carrière af met een even fraaie als onverwachte tweede plaats achter club- en trainingsgenoot Eelco Sintnicolaas.

“Het was boven verwachting na slechts anderhalve week voorbereiding. Wat is er nu mooier dan zo afscheid te nemen? In Apeldoorn. In Omnisport. Ik had mezelf vooraf ingeschat op 5300 punten en gerekend op brons. Doordat Rik Taam het liet liggen bij het polsstokhoogspringen, kreeg ik het zilver als het ware in de schoot geworpen”, straalde de onttroonde titelverdediger enkele minuten na de prijsuitreiking bij het aanschouwen van de kleur van zijn medaille.

Met een puntentotaal van 5503 deed de AV’34-atleet het beter dan hij had durven dromen. “Nadat ik in november voor mezelf de knoop doorhakte om ermee te stoppen, ben ik eigenlijk alleen op m’n werk actief bezig geweest. Als je dan ziet wat ik hier presteer, sta ik er niet heel slecht voor. Eigenlijk is dit mijn ‘basniveau’, haha. Mensen zeggen dan meteen van: waarom ga je stoppen? Maar daar heb ik bewust voor gekozen. Het is mooi geweest. Alleen voor competitiewedstrijden van AV’34 blijf ik dit jaar nog beschikbaar.”

Mede door de ontruiming van de hal zal de als personal trainer werkzame atleet zijn laatste officiële wedstrijd als meerkamper in elk geval niet zo gauw vergeten. “Wij zaten in de callroom. Ik rook daar al iets van kortsluiting. Toen werden we naar buiten gebonjourd. Zo de kou in. Een aantal van die jongens droeg alleen een legging en een T-shirt. Daardoor koel je natuurlijk helemaal af. Scheelt al gauw weer vier of vijf seconden op die 1000 meter. Nee, zoiets had ik niet eerder meegemaakt. Evenals dat mijn polsstok kapot ging. En dan gebeurt zoiets allemaal tijdens mijn laatste zevenkamp…”

Of hij in nabije toekomst wellicht in een andere rol terugkeert in de topatletiek, sluit Markies niet bij voorbaat uit. Vervelen zal hij zich zeker niet. Vanwege recente gezinsuitbreiding en drukke werkzaamheden in het performance center van Its Personal Training in Barneveld heeft de meervoudig nationaal kampioen in- en outdoor sowieso al meer dan genoeg om handen. 

Zijn nominatie voor de titel Apeldoorns Sportman van het Jaar 2017 kan het afscheid van Bas Markies van extra glans voorzien. De geboren en getogen Apeldoorner moet het bij de verkiezing opnemen tegen baanwielrenner Jeffrey Hoogland en biljarter Jordy de Kruijf. “Vorig jaar was ik ook genomineerd. Toen viel eigenlijk wel te verwachten dat Dennis Licht zou worden gekozen. Ik zou het hartstikke leuk vinden als ik het nu zou worden.”