Sport

Vice-kampioenschap tussenstap in carrière

VAASSEN – Natuurlijk, een tweede plek in het zwaarbevochten 2022 Dutch Championship KZ2, de absolute topklasse van het karten, is mooi. Maar het Vaassense toptalent Jeffrey Fikse hoopt dat de titel ‘Vice Kampioen van Nederland’ niet meer is dan een tussenstap in een carrière die nog veel verder moet reiken.

Hij begon als één van de favorieten voor de titel aan het kampioenschap, maar moest al snel ervaren dat je er met talent alleen niet komt, omdat het in de autosport ook op het beste materiaal aankomt. Zijn belangrijkste tegenstander en latere kampioen Coen Doorn kon terugvallen op de steun van SP Motorsport. Teameigenaar Stan Pex is dik bevriend met Max Verstappen en kan profiteren van de ervaring en de technische know how van het team Verstappen. Deze ‘rugdekking’ zorgde ervoor dat hij kon beschikken over de allerbeste en snelste kart van het deelnemersveld en in een sport waar elke tiende van een seconde telt gaf dat uiteindelijk de doorslag.

Waar mogelijk ondersteund door zijn vader David won Jeffrey ondanks die geduchte tegenstand ook meerdere races, maar hij had de pech twee keer uit te vallen in de tweede race van het seizoen en dat kostte hem de kostbare punten die hij aan het eind van het jaar te kort kwam om zich kampioen te mogen noemen.

Ook in de autosport geldt dat ‘in verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst’. De succesvolle kartcarrière van Jeffrey werd tot nu toe voornamelijk gefinancierd uit eigen middelen, ondersteund door meerdere sponsors, zoals Stam Caravans en enkele kleine maar trouwe sponsors. Om in de toekomst naar een nog hoger niveau door te stoten is de steun van meer geldschieters onontbeerlijk. Voor pure privéteams is het eigenlijk niet meer op te brengen, waardoor de toekomst er voor Jeffrey Fikse aanvankelijk niet al te rooskleurig uitzag. Er zijn echter anderen die zijn talent naar waarde weten te schatten, waardoor hij zeer recent is benaderd door een ander team om voor hen opnieuw een gooi naar het kampioenschap te doen. De onderhandelingen zijn in een gevorderd stadium en zodra de kogel definitief door de kerk is hoopt Jeffrey zijn plannen wereldkundig te maken.