Sport

Veel animo voor hardloopevent

APELDOORN – De inschrijving voor de 49ste editie van de Centraal Beheer Midwinter Marathon verloopt voorspoedig. De inschrijving sluit op 8 januari 18.00 uur, of eerder voor een bepaalde afstand wanneer deze vol zit. Er is op de dag zelf geen na-inschrijving mogelijk.

Inmiddels zitten de Night Run (vrijdag 2 februari) en de Kroondomein Het Loo Marathon (zaterdag 3 februari) vol, evenals de prestatieloop van 500 meter. De startbewijzen voor de marathon waren reeds binnen 5 (!) minuten vergeven. Inschrijven kan nog voor de 1 kilometer Kidsrun, de Acht van Apeldoorn (8 kilometer) de Asselronde (25 kilometer) en de Mini-Marathon (10 Engelse mijlen) op zondag 4 februari. “Hoe bijzonder het evenement is, blijkt wel uit enkele prijzen die de organisatie de afgelopen jaren heeft mogen ontvangen”, zegt Frans Mulderij. “Neem deel aan het leukste hardloopevenement van Nederland.”

Duurzaamheid ook bij Midwinter Marathon

Ook een evenement als de Midwinter Marathon investeert in duurzaamheid. Dit jaar zijn bijvoorbeeld de medailles gemaakt van honderd procent gerecycled materiaal. Frans Mulderij is voorzitter van de Midwinter Marathon en hij is samen met de andere bestuursleden actief bezig te kijken waar het evenement kan verduurzamen: “We willen ieder jaar een paar duurzame maatregelen nemen. Stap voor stap.”

“De eerste stap die we al in 2007 hebben genomen was het realiseren van twee transferia om de auto’s van de deelnemers uit de binnenstad te weren. En sinds een jaar of tien jaar staan we geen flyeracties meer toe op het parcours of in Orpheus”, zo geeft Mulderij aan. “Vooral de Loolaan was een populair gebied omdat hier veel lopers en toeschouwers zijn op de dag zelf. Naast dat Circulus druk was met het opruimen van weggegooide flyers, zaten mensen vaak ook niet op de flyers te wachten, hadden we het idee.” En er zijn meer zichtbare stappen gezet. Zo is het loopshirt al enkele jaren gemaakt van honderd procent gerecycled materiaal. En sinds vorig jaar rijden er elektrische vervoermiddelen op het parcours. Dat wordt dit jaar nog verder uitgebreid met vijf motoren, waardoor alle voertuigen zoals de tijdwagens en jurywagens volledig elektrisch zijn.”

In 2022 zag het er lang naar uit dat het evenement doorgang kon vinden. Mulderij: “Echter bleek op een bepaald moment dat we het toch niet konden organiseren vanwege de corona-situatie. Resultaat was dat we met zo’n 12.000 medailles bleven zitten. Niet echt duurzaam. We plaatsen al enkele jaren in oktober een eerste bestelling met medailles. Pas vlak voor het sluiten van de inschrijving doen we nog een laatste bestelling, zo zorgen we ervoor dat we niet met honderden medailles blijven zitten. En verder laten we de medailles – van honderd procent gerecycled materiaal – ook niet meer in China produceren maar gewoon in Nederland.”