Sport

Van kaal voetbalveld naar uitdagend mountainbikepark

Foto: Mandy Hendriks

Foto: Mandy Hendriks

Foto: Mandy Hendriks

Foto: Mandy Hendriks

Foto: Mandy Hendriks

In 2018 was het complex van Bar End de thuisbasis voor het Nederlands kampioenschap mountainbike. Een serieuze wedstrijd waarvoor tal van hindernissen speciaal werden gebouwd. “Er kwamen veel reacties op het parcours, zowel positief als negatief”, vertelt Han ten Hove, die als trainer betrokken is bij de club. “Alle opmerkingen zijn meegenomen in ons vervolgtraject tot een gloednieuw, volledig aangekleed mountainbikepark in het Orderbos.”

Niet alleen de positieve reacties zijn gebruikt om vorm te geven aan het nieuwe mountainbikepark. “Juist ook de kritische noten waren nuttig om tot een goed idee en ontwerp te komen. In het najaar van 2018 maakten we een start met alle voorbereidingen. Het moest zorgen voor niet zomaar een mountainbikepark. We hebben heel hoog ingezet. Dit mountainbikepark biedt uitdagingen voor elk niveau.” Dat betekent hoogteverschillen, sprongen, nordshore onderdelen en gap jumps. Bij gap jumps springen de fietsers over gaten, terwijl nordshore zorgt voor het verbeteren van de technische vaardigheden door het werken op hoogte. Maar naast alle technische uitdagingen voor de mountainbikers krijgt het terrein ook een volledig natuurlijke uitstraling. En daarvoor is flink wat nodig, aangezien het terrein voorheen een vlak veld was.”

Samenwerking leidde tot goede resultaten

Eind juli moet 80 tot 90% van het mountainbikepark klaar zijn. Zo’n 5000 kuub zand zorgt voor de nodige hoogteverschillen voor de mountainbikers, maar alleen een flinke lading zand voldoet niet aan de hoge eisen die de club stelt aan de nieuwe ontwikkeling. Daarom worden er ook andere materialen ingezet. “We hebben veel contact gehad met diverse partijen, waaronder de gemeente. Dat had natuurlijk ook te maken met zaken als vergunningen, maar daarnaast hebben zij ook meegedacht over de uitstraling van het park. Dat leidde tot veel goede ontwikkelingen. Zo hebben we oude boomstammen van de gemeente gekregen, een welkome aanvulling op de materialen. Wij gebruiken de stammen zowel voor het parcours als voor de natuurlijke uitstraling van het terrein. Ook zijn er rotsen aangevoerd vanuit de Ardennen als extra materiaal. Over een paar weken, eind juli, moet het geheel voor 80 tot 90 procent klaar zijn, want een park als dit is natuurlijk nooit helemaal klaar. We zullen dan ook zeker aan het werk blijven; nu om een mooi park neer te zetten, maar later ook vooral om het actueel en uitdagend te houden. Eerst streven we naar eind juli, waarbij we beloven dat de mensen niet zullen weten wat ze zien.”

Het terrein was voorheen een voetbalveld. “Een kaal veld, met wel wat aan verlichting, maar die is verouderd. Omdat we nu alles goed willen neerzetten, gaan we – in deze duurzame tijd – voor ledverlichting, waarmee we het hele terrein gaan verlichten. Nog een paar weekjes en dan zijn wij helemaal klaar voor de toekomst!” Zie de website www.bar-end.nl