Sport

Van der Gijp als bindmiddel

APELDOORN – René van der Gijp had ontegenzeggelijk het hoogste woord bij het jaarlijkse sportcafé van WSV. Minstens zo interessant voor de lokale voetballiefhebber was de uitleg die vertegenwoordigers van WSV, Albatross, Beekbergen, SV Orderbos en Victoria Boys gaven over de samenwerking die deze vijf verenigingen op poten willen zetten.

’s Lands meest welbespraakte voetbalanalist bleek vorige week woensdag in elk geval het ideale bindmiddel om de versnipperde Apeldoornse ‘voetbalfamilie’ te verenigen. De vijfde editie van de ontmoetingsavond werd drukker bezocht dan ooit tevoren. De kantine aan De Voorwaarts puilde uit. De komst van ‘Gijp’ lokte meer publiek dan menig thuiswedstrijd van het eerste elftal van de Apeldoornse tweedeklasser. Ook talrijke leden van andere verenigingen hadden de moeite genomen om te komen luisteren. 

Alvorens Van der Gijp de bühne betrad, lieten Diederik Bos (WSV), Bastiaan Bakker (Albatross), Guus Jurriens (Beekbergen), Berry Fennebeumer (SV Orderbos) en Rob Kramer (Victoria Boys) zich uitgebreid ondervragen door presentator Bert van Losser. De clubs waarvan het vijftal deel uitmaakt, willen in de nabije toekomst proberen uit te vinden in hoeverre zij hun beleid op elkaar kunnen afstemmen om samen te werken op technisch, organisatorisch en sociaal-maatschappelijk vlak. 

Columbia, dat in eerste instantie eveneens zou aanschuiven, haakte af. Een veeg teken dat de eensgezindheid op de plaatselijke velden nog immer ver te zoeken is, en waarschijnlijk ook altijd wel zal blijven… Diederik Bos bestreed dat er sprake is van een exclusief WSV-feestje, zoals bestuurders van niet betrokken clubs desgevraagd opperden. De WSV-voorzitter verweet deze of gene op grond daarvan een gebrek aan voortschrijdend inzicht.

Rob Kramer gebruikte fraaie beeldspraak om de noodzaak van coöpereren kracht bij te zetten . “Ze zeggen weleens: hoe eet je een olifant op. Nou, dat doe je door kleine hapjes te nemen. Probeer van daaruit te beginnen. Samenwerking is een must”, oordeelde de Victoria Boys-preses. “We zitten zelf aan tafel om er invulling aan te geven”, voegde jeugdvoorzitter Bastiaan Bakker van Albatross er aan toe. 

Aangegeven werd dat standen op de ranglijst niet zaligmakend zijn. Clubs moeten verder kijken dan de huidige prestaties. Gezamenlijk optrekken in de richting van bijvoorbeeld gemeentelijke sportautoriteiten en instanties kan talrijke voordelen opleveren. Op termijn moet blijken in hoeverre zowel de verenigingen als het totale voetbal ter plaatse er profijt van trekken. “Eigenlijk is het voor mij nu al geslaagd. Alleen al omdat we deze prachtige verenigingen aan tafel hebben gekregen”, stelde kartrekker Diederik Bos.