Sport

Vader Edwards hekelt Nederlandse overheid

APELDOORN – Draisma Dynamo maakte afgelopen weekend wereldkundig noodgedwongen alweer afscheid te moeten nemen van Josh Edwards. De Canadese middenaanvaller krijgt geen werkvergunning. Het UWV informeerde club en speler vrijdag dat de aanvraag is afgewezen.

Edwards verbleef sinds eind augustus met zijn vrouw Lexy in Apeldoorn. In afwachting van de afhandeling van de papierwinkel trainde de 29-jarige middenaanvaller sindsdien al mee met de selectie van trainer/coach Bas Hellinga. De afwijzing door het UWV betekent dat de Canadees niet in competitieverband voor Draisma Dynamo mag uitkomen.

De weigering om de Canadees een werkvergunning te verlenen, leidde tot een opmerkelijke reactie van de vader van de volleyballer op Facebook. Edwards senior vindt het onbegrijpelijk dat het de kleinzoon van een Canadese militair die Nederland in 1945 hielp te bevrijden, niet wordt toegestaan om zijn sport te bedrijven.

Kort samengevat luidde de hartenkreet van Robert Edwards: “De Nederlandse regering is zich waarschijnlijk niet bewust dat zij de kleinzoon van een van de bevrijders van uw land tijdens de Tweede Wereldoorlog weinig respectvol behandelt. Mijn vader en Josh’ grootvader C.A.M. Edwards hielp in 1945 mee Nederland te bevrijden. In 1995, voor de vijftigste verjaardag hiervan, werd hij uitgenodigd voor de herdenking, en keerde hij naar Nederland terug om mee te doen aan de parade. Josh is nu gevraagd om te komen volleyballen in de stad waar de Canadese troepen landden en waar die parade werd gehouden. Misschien dat de Nederlandse regering anders zou beslissen wanneer zij op de hoogte zou zijn geweest van deze verwantschap. Mijn vader werkte zijn leven lang voor de Canadese regering. In 2006 is hij overleden, zijn vrouw Doris stierf in 2008. Die onwetende beleidsmakers moeten op de hoogte worden gebracht van deze informatie om te voorkomen dat zoiets geen enkele andere hardwerkende volleybal-enthousiast overkomt.”

Voor de technische staf van Draisma Dynamo betekent het niet kunnen opstellen van Edwards eveneens een lelijke streep door de rekening. Het verhoogt de belasting op de al krappe spelersgroep. Ondanks de onderbezetting versloeg de Apeldoornse ploeg zaterdag in Arnhem wel het Talentteam Papendal met 1-3. (RK)