Sport

Trainer SV Oeken keert terug als legende op Berg en Bos

APELDOORN – De oproep bleef onbeantwoord. Het zou ook een stunt van jewelste geweest zijn wanneer het gelukt was: Peter Bosz aantredend namens oud-AGOVV tegen oud-Feyenoord. De Apeldoornse trainer van Borussia Dortmund voetballend in het blauw en wit, de kleuren van Dortmunds aartsrivaal Schalke ’04. Elke zichzelf respecterende Duitse krant zou de foto prominent in haar zondag- of maandageditie hebben geplaatst…

De organisatie van de ‘Return of the Legends’, dat zaterdagavond oude tijden een klein beetje liet herleven, kon ook zonder ‘Schlagzeilen’ van over de oostgrens best leven met de aandacht die het op zaterdagavond gespeelde benefietduel ten bate van ‘Support Casper’ kreeg. Zo’n 1500 toeschouwers op het goed gevulde sportpark wilden Regi Blinker, Peter Houtman en Mike Obiku nog weleens in levende lijve in actie zien. En ook het weerzien met lokale toppers van weleer, zoals Edward Sturing, Ben Kanselaar, Patrick Patty, André Brouwer of Stef de Haas, riep bij menig aanwezige warme herinneringen op aan hoogtijdagen uit de plaatselijke voetbalgeschiedenis.

Stephan Panman ontbrak uiteraard niet. Op 46-jarige leeftijd blijft bij de trainer van zaterdagvierdeklasser SV Oeken de liefde voor het spelletje onverminderd groot. ’s Middags had de nog altijd bloedfanatieke Apeldoorner zijn eigen team in Velp kansloos met 2-0 zien verliezen in een bekerduel tegen DVOV. Enkele uren later ging Panman op het kunstgras aan de Laan van Spitsbergen als vanouds voorop in de strijd. “Het scheelt wel dat ik nog redelijk fit ben. Ik speel af en toe nog wel eens een wedstrijdje mee met oud-Go Ahead Eagles”, keek de kwieke veteraan aansluitend met een voldaan gevoel terug op het vriendschappelijke onderonsje met de oude bekenden uit Rotterdam.

Panman speelde in de jaren ’90 gedenkwaardige wedstrijden op hetzelfde veld. “Ik heb in het verleden een keer of vijf meegedaan met AGOVV tegen Feyenoord. In de allereerste wedstrijd scoorde ik zelfs de eerste goal. Een voorzet van rechts van Gaston Taument. Ik veranderde de bal van richting. Wordt daar voor zesduizend toeschouwers omgeroepen: 0-1 voor Feyenoord door een eigen doelpunt van Stephan Panman… Zoiets vergeet je nooit meer. Speelden we tegen Taument, Blinker, John de Wolf en Ulrich van Gobbel. Tegen Ajax was ik er ook bij. Met Dennis Bergkamp en Wim Jonk.”

Anno 2017 gaat Panman als oefenmeester van een bescheiden vereniging uit de laagste klasse van het zaterdagvoetbal met evenveel vuur en passie te werk als tijdens zijn lange loopbaan als voetballer. “Ik ben pas vrij laat begonnen als trainer. Ik was 36 toen ik stopte als speler bij Heerde. Ik begin nu aan m’n derde seizoen bij Oeken. Ik heb een heel hecht team. Fantastische gasten. Allemaal afkomstig uit Oeken en Brummen. Ze willen best wel. Ik vind ze soms alleen een beetje te lief”, wil de trainer graag nog wat meer van zijn eigen karakter op zijn pupillen overbrengen.

Panman hoopt in het nieuwe seizoen met SV Oeken goed voor de dag te komen in de vierde klasse E. “Als wij in de Top-4 of -5 zouden kunnen eindigen, dan mogen ze ons op de platte wagen door het dorp rijden. Mijn voorganger André Tolstra heeft de nodige jeugdspelers ingepast. Sindsdien zetten we elk jaar opnieuw wat stapjes. Oeken is altijd een beetje het kleine broertje van Sportclub Brummen geweest. Tegenwoordig houden de ploegen bij ons in de afdeling echt rekening met ons. Wanneer we compleet zijn, kunnen we het iedereen lastig maken.”