Sport

Toekomst Clásico van Apeldoorn-Zuid staat op het spel

APELDOORN – Het blijft dringen onderin de vierde klasse G. ZVV ’56, Apeldoornse Boys, Groen Wit ’62, Alexandria én WWNA stellen in de slotfase van het seizoen alles in het werk om zich veilig te spelen. Iedereen kan iedereen verslaan in de ‘Apeldoornse Bundesliga’. En dus óók verliezen… Na de met 3-0 door Apeldoornse Boys van Alexandria gewonnen burenruzie valt zodoende nog maar te bezien of er komend seizoen opnieuw een ‘Clásico van Apeldoorn-Zuid’ op vierde klasse-niveau op het programma staat.

De vlaggenschepen van de clubs uit Malkenschoten en Nagelpoel liggen na de onderlinge clash van afgelopen zondag op een respectievelijk twaalfde en elfde plaats voor anker. Wanneer het zo blijft, dient zowel Apeldoornse Boys als Alexandria via de nacompetitie het vierdeklasseschap veilig te stellen. Achterstallige wedstrijden (voor ZVV en Groen Wit) en onderlinge confrontaties kunnen de stand in de laatste drie competitieweken maar zo weer een compleet ander aanzien geven. Beslist is helemaal niets, realiseren de trainers Ewald de Boer en Hans van den Brink zich maar al te goed.

Van den Brink, die tweeënhalve week geleden – na Alexandria’s nederlaag tegen hekkensluiter Voorst – Nadir Aksoy voortijdig afloste als trainer, baalde dat zijn ploeg door het verlies op Malkenschoten niet meer boven de rode streep staat. “We verliezen opnieuw van een concurrent. Eerst tegen Voorst, nu van Apeldoornse Boys. Dat zijn de belangrijkste wedstrijden, daarin moet je het verschil maken. Als wij winnen, zetten we de Boys op tien punten. Nu staan ze er nog maar vier op ons achter. En dan mogen we nog blij zijn dat ZVV verloren heeft. We spelen nog twee keer thuis en uit bij WWNA. Daarin moeten we zorgen dat we onze puntjes pakken.”

Collega De Boer wist dat Apeldoornse Boys zich na de nederlagen tegen KCVO (2-1) en ZVV (3-1) in de Paasdubbel geen nieuwe misstappen kon veroorloven. “Dat was een slecht weekend voor ons.

Tegen KCVO was er weinig aan de hand, maar gleed er kort voor tijd iemand uit waardoor wij verloren. Bij ZVV misten we te veel kansen. Het moest daarom vandaag wel gebeuren en ik vind dat wij overtuigend gewonnen hebben. Juist in zo’n derby tegen Alexandria is dat wel lekker natuurlijk.”

Met Jeroen Willems en zijn van een scooterongeluk herstelde aanvoerder Furkan Seherli erbij zit de toekomstige trainer van tweedeklasser Robur et Velocitas voor de belangrijke slotfase van het seizoen weer wat ruimer in de spelers. “Dat Furkan weer een kwartier kon meedoen, geeft de ploeg extra vertrouwen. En met Jeroen achterin staat er natuurlijk wel iemand. Hij voegt extra leidinggevende kwaliteiten toe.”

In de resterende drie duels tegen Loenermark (uit), Voorst (thuis) en Groen Wit ’62 (uit) wil De Boer in elk geval voldoende punten halen om directie degradatie te ontlopen. Liefst nóg meer… Voor het welslagen van die missie houdt de Boys-coach zich vast aan de gedachte hoe zijn ploeg het er in de eerste seizoenshelft tegen de komende tegenstanders vanaf bracht. “In de eerste serie haalden we zeven punten tegen die ploegen. Maar laten we eerst maar eens zorgen om twaalfde of dertiende te worden.”