Sport

Thuiskomst Richard van Schooten met rood omlijst

APELDOORN – Het nieuwe kalenderjaar kent voor csv Apeldoorn een weinig voorspoedige start. Een week na te zijn afgeschminkt op Urk moesten trainer Jürgen Schefczyk en zijn mannen afgelopen weekend op eigen veld een pijnlijke 1-2 nederlaag slikken tegen Berkum. De totaal onnodige verliespartij werd nog eens overschaduwd door de uitsluiting van Richard van Schooten.

De in de winterpauze uit Spakenburg teruggekeerde clubtopscorer van de afgelopen twee seizoenen gaf zijn fletse optreden kleur met twee gele kaarten. Terwijl de jacht op de gelijkmaker in volle gang was, verloor de verloren zoon een fractie van een seconde zijn zelfbeheersing. Twee minuten na zijn eerste vermaning gooide hij met iets te veel venijn een bal naar een tegenstander. Geen al te slimme actie.

 

Persoonlijk vond Van Schooten het nogal overtrokken dat hij in de 78e minuut voortijdig de aftocht moest blazen. “Die eerste kaart was terecht. Ik gaf commentaar. Die tweede vind ik niet terecht. Ik gooide de bal naar die gozer. Misschien iets te hard, maar niet iets voor een kaart. ’t Is klote dat ik ‘m kreeg. Zo’n scheidsrechter bepaalt alles. Op het moment dat Steven van Es kort voor rust alleen op de keeper afging en onderuit werd gehaald, deed hij niets.”

 

Het teleurstellende verloop van de wedstrijd deed het humeur van de ‘zondaar’ evenmin goed. “Ik vond Berkum absoluut niet beter. Zij scoorden twee keer door blunders bij ons. We hadden niet verwacht dat ze met vijf verdedigers achterop zouden staan. Daar hadden wij het moeilijk mee. Het is ondermaats. Het is zoeken. Dat we het wel kunnen lieten we in die oefenwedstrijd tegen VVOG zien. Dát moeten we vasthouden. Niet met z’n elven, maar met z’n vijftienen. Met z’n allen. Die punten gaan komen. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

 

Nadat een half seizoen bij SV Spakenburg voor hem niet bracht wat hij er zich van had voorgesteld, wil Van Schooten in het vertrouwde roodgele shirt ouderwets vlammen. “Het is nog niet de oude Richard, zoals het ook niet het oude csv is. Het loopt nog niet. Ik moet in mijn ritme komen. . Fit ben ik wel. Ik zit vier keer in de week in de sportschool. Ik moet alleen wedstrijdfit worden. Ik hoop dat het snel de goede kant opgaat.”

 

Er is de 30-jarige aanvaller veel aan gelegen het seizoen in gepaste stijl af te sluiten. Dan is het mooi geweest en doet hij –  ingegeven door werk en de gesteldheid van een niet al te stabiel kniegewricht – een stapje terug. Van Schooten wilde niet bevestigen dat hij na de zomer bij zondagvierdeklasser Alexandria gaat voetballen, zoals in het geruchtencircuit de ronde doet. “Ik ga lager voetballen”, was het enige dat hij erover kwijt wilde. De optie Nagelpoel staat wel open. “Maar het kan ook bij Robur zijn.”