Sport

“The Next Generation” Topevenement Junioren in Apeldoorn

APELDOORN – Nee, hun namen staan (nog) niet op de voorpagina van de kranten, maar er bestaat grote kans dat dat in de komende jaren gaat gebeuren. De namen die dan Laura Trott (GB. meervoudig wereldkampioen en meervoudig Olympisch Kampioen), Amelie Dideriksen (Den. wereldkampioen) en Matthijs Büchli (Ned. wereldkampioen) wellicht gaan vervangen in de verslaggeving van de grootste wielerbaanwedstrijden ter wereld. Zij zagen hun imposante internationale wielerloopbaan hier in Apeldoorn van start gaan.

Als dat het geval is, zullen de mensen van de Baancie bij de wielervereniging De Adelaar elkaar wel even aankijken. Weer een internationale carrière begonnen bij de juniorenwedstrijd “The Next Generation” die al 11 jaar in Omnisport wordt georganiseerd. “Het Paradepaardje van De Adelaar en Libema Profcycling” zo laat Omnisport op haar site weten en dat is niet voor niets. Op 6-7-8 januari 2023 komen de sterkste Europese landen op het gebied van baanwielrennen met hun grootste talenten naar de sporttempel van Apeldoorn.
Frankrijk is wat aantal betreft topleverancier, maar Duitsland en Groot-Brittannië doen daar nauwelijks voor onde, zowel mannen als vrouwen. Een primeur is er dit jaar ook, want Canada, Noorwgen en Iran hebben laten weten met een afvaardiging te komen, Denemarken zal er bij zijn. De Deense coach Thomas Dalsted die het toernooi omschreef als “een klein wereldkampioenschap” zet zijn selectie vooral in op de ploegenachtervolging.
“Er is eigenlijk geen enkel toernooi, dat dit onderdeel zo op het programma zet”. Eigenlijk wel nodig, om te zien waar je internationaal staat. Nederland laat zich vertegenwoordigen door een groep van renners die zich zojuist ook onderscheiden hebben bij de Nederlandse Kampioenschappen Daaronder ook Apeldoorner: Levi Oord die verrassend sterk in december de kampioenstrui na het NK derny mocht aantrekken. De neef van oud wereldkampioen Teun Mulder, Martijn Mulder, die ook twee keer het rood-wit-blauw om zijn schouders kreeg, afgelopen NK. Zowel de puntenkoers als de 1 km tijdrit waren voor hem.

Een volle agenda om alle deelnemers – 160 – die onderdelen te laten rijden waarvoor ze zich hebben aangemeld.

Op woensdag 4 januari arriveert de eerste ploeg al.
Donderdag zijn de eerste trainingen en vrijdag begint de jacht op de bloemen van Bloemenmagazijn Margriet. Vrijdag van 13.00 uur is iedereen welkom om het spektakel te gaan meemaken tot 18.00 uur. Zaterdag gaan de renners al van start om 9.30 uur en niet eerder dan 18.00 uur is het voor de tweede dag gedaan. Zondag wordt ook begonnen om 9.30 uur tot 16.30 uur. Daarna is het koffers pakken en terug naar huis. Iedereen is van harte welkom. Er zijn al Engelse en Belgische en Duitse bezoekers die hebben laten weten er ook te zijn en de toegang is alle dagen gratis! Omnisport Apeldoorn

“The Next Generation” Junioreninterland
Vrijdag 6 jan. – 13.00-18.00 uur
Zaterdag 7 jan. – 9.30 – 18.00 uur
Zondag 8 jan. – 9.30 – 16.30 uur
Gratis Toegang