Sport

Superster Schippers straalt

APELDOORN – Bij elkaar opgeteld duurde haar optreden precies 21,72 seconden. Ze bezorgde het talrijk opgekomen publiek bij het AA Drink NK Indoor desondanks een onvergetelijke middag. Alleen al met haar aanwezigheid zette ‘s lands ongekroonde sportkoningin Dafne Schippers de kroon op een weekend topatletiek in Omnisport. “Ik besef het soms zelf nog niet helemaal”, gaf de superster van de vaderlandse atletiekwereld aansluitend te kennen dat zij nog altijd moet wennen aan haar sterrenstatus.

Voor atletiekbegrippen kon zaterdag gerust worden gesproken van een zekere gekte. Er heerste een soort Dafne-mania in Omnisport! Om niet onder de voet gelopen te worden door haar enthousiaste fans, werd de hoofdrolspeelster van het tweedaagse sportfestijn vooraf ongemerkt via een geheime ‘artiesteningang’ het gemeentelijk sportpaleis binnengeloodst. Om dezelfde reden had de persafdeling van de Atletiekunie in aansluiting op de prijsuitreiking een speciaal persmoment belegd voor het legertje mediavertegenwoordigers dat speciaal voor Schippers was uitgerukt. 

Schippers gaf het talrijk opgekomen publiek bij de nationale titelstrijd waarvoor het gekomen was. In de aanloop naar het WK Indoor in Birmingham kroonde ’s werelds snelste vrouw op de 200 meter (outdoor) zich tot nationaal kampioene op de 60 meter. Met haar winnende tijd van 7,09 seconden in de finale bleef Nederlands sportvrouw van het jaar 2017 zeshonderdste boven haar eigen baanrecord uit 2016. 

Een kwartiertje na haar huldiging stond de kersverse kampioene in een soort ‘schuilkelder’ in de catacomben van Omnisport de crème de la crème van de Nederlandse sportjournalistiek te woord. Ver weg van alle drukte en heisa om haar persoon. Zelfverzekerd en ontspannen sprak Schippers desgevraagd over de transformatie die zij sinds haar laatste bezoek aan Apeldoorn doormaakte.

In hoeverre zij die afgelopen twee jaar veranderd is? “Als sporter niet eens zo heel erg. Ik ben alleen steeds sterker geworden omdat ik veel toernooien heb gelopen. Als mens is het best wel heftig geweest. Je moet daar mee leren omgaan. Dat kost wel veel energie”, antwoordde ze. En hoe ze het vond dat ze de hal via een soort sluiproute moest betreden? “Zoiets voelt zeker raar, maar ik ben blij dat het kan.” 

Het relaxte gevoel waarmee zij zaterdag naar haar achtste nationale titel op de 60 meter snelde, moet voor de 25-jarige atlete een graadmeter vormen voor toekomstige successen. “Het is mooi als ik de souplesse weer in mijn race kan krijgen. Voor mijn gevoel loop ik dan minder hard, maar dat is niet zo. Eigenlijk is die ontspannenheid mijn truc.” 

Goud op het WK Indoor in Birmingham is Schippers eerstvolgende doel. Ze zit lekker in haar vel en voelt zich mentaal ijzersterk, zo gaf ze te verstaan. “Het laatste jaar is niet het makkelijkste geweest, maar ik heb me er wel doorheen geslagen.”