Sport

Sportjaar 2016: van Apeldoorn Cup tot Zaalvoetbal3daagse

>> APELDOORN CUP
De Federatie van Apeldoornse voetbalverenigingen geeft in 2016 een eerste aanzet om het toernooi om de Apeldoorn Cup nieuw leven in te blazen. Bij de nieuwe opzet binden de eerste elftallen van lokale verenigingen in de tweede week van augustus op de velden van csv Apeldoorn in een knock-out-competitie met elkaar de strijd aan. Met wat kleine aanpassingen hier en daar is de Apeldoorn Cup nieuwe stijl in 2017 zeker voor herhaling vatbaar.

>> BUNDESLIGA 
Hennie van Werven bedacht de term ooit: de Bundesliga. Evenals veel plaatsgenoten smulde de markante oefenmeester van de Duits aandoende verbetenheid waarmee lokale voetbalclubs elkaar jaar in jaar uit het vuur na aan de schenen leggen in de alom als Apeldoorns bekend staande vierde klasse G. Met Alexandria, Apeldoornse Boys, Beekbergen, Groen Wit ’62, SC Klarenbeek, Loenermark, SV Orderbos, Victoria Boys, WWNA en ZVV ‘56 is de Bundesliga in het seizoen 2016-2017 Apeldoornser dan ooit tevoren. 

>> CSV APELDOORN           
Een moedige stap van Jürgen Schefczyk om Peter Boeve komend voetbaljaar op te volgen als trainer van csv Apeldoorn. Beter en aantrekkelijker voetbal dan dat de Zaterdaghoofdklasser onder leiding van de eigengereide Uddelnaar laat zien, zal de komende jaren op de plaatselijke velden waarschijnlijk nergens meer gespeeld worden.                 

>> DEMY DE ZEEUW 
Demy de Zeeuw schopt het als ‘digital-, mobile- en fashion-entrepreneur’ wederom naar de wereldtop. Nadat hij zijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen heeft gehangen, zet Apeldoorns recordinternational (27 interlands) met zijn merk BALR tegenwoordig succesvolle een-tweetjes op in de mondaine wereld van de Rolexen en Lamborghini’s. 

>> EELCO SINTNICOLAAS 
2016 gaat niet de boeken in als het jaar van Eelco Sintnicolaas. Blessureleed achtervolgt ’s lands beste meerkamper. Zowel bij het NK-indoor in Omnisport, het EK-outdoor in Amsterdam als op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro moet Apeldoorns sportman van het jaar 2015 voortijdig opgeven.

>> FSG ACADEMY 
Sinds september kunnen leerlingen uit alle windstreken op het voormalige Wegener-terrein aan de Laan van Westenenk het verwezenlijken van hun topsportambities koppelen aan op maat gesneden onderwijs. De komst van de FSG Academy breidt het Apeldoornse sportlandschap uit met Eredivisiebasketbal voor vrouwen: de Keus/Royal Eagles. 

>> GOUDEN MEDAILLE
Marije van Hunenstijn staat als vijfde lid van het Nederlands estafetteteam op de 4 x 100 meter naast Dafne Schippers met EK-goud om haar nek op het erepodium. Na haar vierde plaats en p.r. (11,64 sec.) op de 100 meter bij het NK volgen de gebeurtenissen elkaar in zó’n tempo op dat de 21-jarige AV’34-atlete zichzelf nauwelijks kan bijbenen: EK, Olympische Spelen. Vastberaden neemt Apeldoorns snelste vrouw plaats in de startblokken voor een lange sprint richting ‘Tokyo 2020’. 

>> HEERENVEEN
Jurgen Streppel haalt er in vijf seizoenen als trainer van Willem II het maximale uit met minimale middelen. Tijdens zijn eerste maanden als trainer van Heerenveen kan de voormalige Columbia-aanvaller eindelijk eens omhoog kijken: vierde halverwege het seizoen in de Eredivisie plus plaatsing voor de kwartfinale van de KNVB Beker. 

>> ITALIË
Als eerste Apeldoornse voetballer ooit debuteert Kevin Diks in de hoogste speelklasse van Italië. Op 23 oktober krijgt de van Vitesse overgekomen verdediger in de uitwedstrijd bij Cagliari zijn eerste speelminuten voor zijn nieuwe werkgever ACF Fiorentina in de Serie A. 

>> JAN KLUITENBERG
Met de aanstelling van Ronald Koeman tot nieuwe manager van de Engelse Premier League-club Everton verandert ook Jan Kluitenberg van baan. De uit Apeldoorn afkomstige fitnesscoach vergezelt Koeman en diens broer Erwin van Southampton naar Liverpool. Eerder maakt de 54-jarige Kluitenberg al deel uit van Koemans staf bij Benfica, AZ en Feyenoord.

>> KOUSEN
De sportieve burenruzie tussen de eerste elftallen van Beekbergen en WWNA haalt op 25 september om een tamelijk bizarre reden het einde niet. Kort na het begin van de tweede helft kan de scheidsrechter van dienst de zwarte kousen waarin de spelers van beide ploegen al 47 minuten rondlopen, plotseling niet meer van elkaar onderscheiden. Bij een 1-1 stand staakt hij het duel daarom. Het restant wordt op 20 oktober ingehaald. Beekbergen wint 5-1. Daarmee is de kous definitief af.

>> LOOLAAN
Kort na vijf uur in de middag kroont een uitzinnige menigte op de Loolaan op vrijdag 6 mei in het bijzijn van de échte koning een nieuwe koning. De Giro d’Italia is in town. Tienduizenden verdringen zich rijen dik achter 22 kilometer hekwerk om bij de proloog van de wielerronde van Italië in Apeldoorn 198 snelheidsduivels voorbij te zien flitsen. Tom Dumoulin sluit onder stralende weersomstandigheden het 9,8 kilometer lange traject als snelste af en mag zich voor één dag de koning van Apeldoorn noemen.

>> MELICK                 
In Melick, een vlekje onder de rook van Roermond, schrijven de zaalvoetballers van WSV/Shoepimp op vrijdag 8 april geschiedenis. In een bloedstollende wedstrijd verslaan de Apeldoorners naaste concurrent Amicitia/Bert Zeegers met 2-3. De titel in de eerste divisie is een feit. Het betekent een primeur: Apeldoorn krijgt voor het eerst zaalvoetbal op Eredivisieniveau binnen de gemeentegrenzen. 

>> NATHAN STUKKER
Nathan Stukker doet na de terugkeer van het Deventer Go Ahead Eagles in de Eredivisie een opmerkelijke uitspraak. In de plaatselijke editie van het AD noemt Apeldoorns sportwethouder op 24 mei het ontbreken van betaald voetbal in zijn sportstad een gemis: “Met het verdwijnen van de bvo AGOVV is toch een beetje het kersje van de voetbaltaart.”

>> ORANJE                 
Met zijn Oranje-debuut op 27 mei in Dublin treedt Steven Berghuis toe tot een illuster gezelschap. De huidige Feyenoorder is de tiende Apeldoornse voetballer die de eer te beurt valt voor het Nederlands elftal te mogen aantreden. Met zijn Oranje-optredens tegen Ierland, Polen, Oostenrijk, Griekenland, Zweden en Luxemburg is Berghuis junior vader Frank (1 interland) inmiddels gepasseerd op de all-time ranglijst van internationals. 

>> PETER BOSZ                 
Een uit Apeldoorn afkomstige directeur (Maarten Oldenhof) leidt Ajax twintig jaar geleden van De Meer naar de ArenA. Een Apeldoornse oefenmeester moet dit seizoen het spektakel terugbrengen in Amsterdam Zuid-Oost. Na een kort uitstapje naar Maccabi Tel Aviv zet Peter Bosz met Ajax de aanval in op de landstitel. In 2002 verovert de 8-voudige international met AGOVV de algehele landstitel bij de amateurs. Een kampioensschaal bij de profs ontbreekt nog in Bosz’ prijzenkast. 

>> QUIRINE OOSTERVELD                 
Quirine Oosterveld komt als geroepen om bij te springen in de door blessures geteisterde spelersgroep van Coolen Alterno. Door het wegvallen van enkele stamkrachten kan coach Ali Moghaddasian aan het begin van het huidige volleybalseizoen tijdelijk terugvallen op Oosterveld. Het verblijf op het oude nest duurt slechts kort. De uitzendkracht verhuist in november alweer naar Sliedrecht Sport.

>> RAMS                 
The Rams RFC zet de schouders er op Marialust als vanouds onder. De Apeldoornse rugbyclub viert in 2016 z’n 45-jarig bestaan. 

>> SLOWAKIJE
Voor Jamarro Diks wordt in de zomer een voetbalsprookje waarheid. Op Tweede Pinksterdag degradeert hij met de amateurs van WSV naar de tweede klasse. Welgeteld 58 dagen later speelt de 21-jarige Apeldoorner met AS Trenčín mee in de voorronde van de Champions League tegen Olimpija Ljubljana. De grillige aanvaller maakt tijdens een stageperiode van drie weken zoveel indruk dat de Slowaakse landskampioen hem een profcontract voor twee seizoenen voorlegt. 

>> TERPSTRA                 
Anne Terpstra wordt als een van de laatste sporters toegevoegd aan TeamNL voor de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro komt de Apeldoornse mountainbikester op de voorlaatste dag in actie. Het 25-jarige lid van Bar End sluit de mountainbikewedstrijd verdienstelijk af als vijftiende.

                 
>> UITZWAAIWEDSTRIJD                 
Wat Draisma Dynamo al jarenlang nastreeft is bij de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands vrouwenvolleybalteam in een vloek en een zucht gepiept: het vol krijgen van Omnisports Topsporthal. Een ruim tweeduizendkoppige menigte kleurt de hal op 26 juli eenmalig oranje. Bij Oranje’s afsluitende duel op eigen bodem voor de Olympische Spelen moet Zuid-Korea er met 3-1 aan geloven. 

>> VELUWE                 
Oude tijden herleven voor de tafeltennissers van De Veluwe. Paul Haldan en de broers Jaap en Ron van Spanje geven de hoofdmacht van de zevenvoudig landskampioen oud en nieuw elan tegelijk. De gereactiveerde veteranen blijken ‘m nog meer dan behoorlijk te kunnen raken. Het is niet helemaal de bedoeling dat de veteranen De Veluwe richting eerste divisie slaan. In de najaarscompetitie gebeurt het toch. 

>> WENUM-WIESEL
Wenum-Wiesel geldt sinds juli als nieuwe bestemming voor profvoetbalclubs uit binnen- en buitenland. Steaua Boekarest (Roemenië), landskampioen PSV en het Spaanse Espanyol werken tot ieders tevredenheid een deel van hun voorbereiding af op het complex van WWNA.                  

>> XL OF XXL
Wordt het maatje XL of XXL? De volleyballers van Draisma Dynamo lijken druk doende om oude verhoudingen in volleyballand te herstellen. In de eerste maanden van het huidige seizoen staat er nauwelijks maat op de prestaties van het team van coach Bas Hellinga. De bekerfinale is in zicht. Europees doen de Apeldoorners volop mee. En al in april verklaarde Peter de Vries, voorzitter van de stichting Topvolleybal Dynamo, in Nieuwsblad Stedendriehoek dat de vraag niet luidt óf Dynamo voor een dertiende keer landskampioen wordt, maar wannéér.

>> YILDIRIM
Ugur Yildirim staat als trainer van het onder 13-team van Go Ahead Eagles en assistent van csv Apeldoorn 1 zes dagen per week op een voetbalveld. De zondag geldt als enige vrije dag in het drukke bestaan van de beginnende oefenmeester. Wat doet de 34-jarige oud-prof daarom op zijn ‘rustdag’? Juist ja, voetballen voor TKA. Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. 

>> ZAALVOETBALDRIEDAAGSE                 
Samen met de Midwintermarathon is Columbia’s Zaalvoetbaldriedaagse de enige ‘klassieker’ die Apeldoorn op sportgebied telt. Op 28, 29 en 30 december vormt sporthal Zuiderpark alweer voor de 33e keer het decor van de Columbia Veeneman Driedaagse.