Sport

Schenning maakt kilometers om ambities waar te maken

NOORDWIJKERHOUT – In de 89e minuut met 1-0 voor staan. Ruim vijf minuten later met een 1-3 nederlaag van het veld stappen. Het overkwam Mark Schenning zaterdagavond. De oud-Apeldoorner kreeg bij zijn competitiedebuut als trainer van tweededivisionist VVSB niet waar hij op hoopte.

De meest succesvolle voetballer uit de jeugdopleiding van Robur et Velocitas zoekt het ver van huis in de pas begonnen voetbaljaargang. De afstand vanuit zijn huidige woonplaats Hilvarenbeek naar Noordwijkerhout bedraagt liefst 140 kilometer. Meermaals in de week legt Schenning het traject Brabant – Bollenstreek v.v. af. 

De oud-prof van Go Ahead Eagles, Willem II, FC Den Bosch en NAC moest lang wachten op nieuw emplooi. Na vier seizoenen op het hoogste amateurniveau kondigde Schenning zijn vertrek aan bij het Veldhovense UNA. Pas op 16 juli vond hij als opvolger van de naar FC Eindhoven vertrokken Wilfred van Leeuwen onderdak bij de halve finalist van de KNVB-beker van 2016.

Schenning slaagde vorig jaar voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Op weg naar een profclub is de 46-jarige oefenmeester niet te beroerd om veel kilometers te maken, zo bewijst hij dit seizoen. De Voetbal Vereniging Sint Bavo misstaat zeker niet op zijn Curriculum Vitae. De nieuwe VVSB-coach kent de tweede divisie goed van zijn kortstondige verblijf met UNA. Hij verheugt zich al op de aanstaande derby’s tegen VV Katwijk, FC Lisse, Rijnsburgse Boys en ook Koninklijke HFC.

De kennismaking met ASV De Dijk beviel Schenning afgelopen weekend minder. Maar dat het geen onverdeeld plezier is om tegen de ambitieuze Amsterdammers te moeten spelen, gaan de komende maanden met zekerheid meer clubs in ’s lands op twee na hoogste speelklasse ondervinden. Er bestaan Amsterdamse voetbalclubs die wél alles uit de kast halen om wedstrijden te winnen…

Lange tijd zag het er zaterdag naar uit dat Schenning aan zijn thuisdebuut voor de competitie drie punten zou overhouden. Het venijn zat ‘m duidelijk in de start. Vanaf zijn bank langs de zijlijn moest de nieuwe trainer lijdzaam mee aanzien hoe zijn tien overgebleven VVSB’ers in de blessuretijd onder de druk van de bezoekers bezweken. De rode kaart voor Verlaan in de 79e minuut brak het paarsgele gezelschap uit Noordwijkerhout op. 

Later op de avond koppelde Glenn Helder VVSB bij de loting voor de eerste ronde van de KNVB-beker aan Jupiler League-club Telstar uit het ruim dertig kilometer noordelijker gelegen Velsen-Zuid. Een mooi affiche voor de club van trainer Mark Schenning, die in het seizoen 2015-2016 pas in de halve finale een halt werd toegeroepen door FC Utrecht.