Sport

Schakers KWS uit Apeldoorn de besten van Nederland!

De Koningin Wilhelmina School (KWS) uit Apeldoorn is winnaar geworden van het Nederlands kampioenschap schoolschaken middenbouw (groep 3-4-5). Deze NK-finale vond vanwege de coronamaatregelen online plaats. Na vijf speelronden had het KWS-team een nipte voorsprong van één punt op het team van de Montessorischool uit Oegstgeest.

In de landelijke finale streden in totaal tien scholenteams mee. Voor het eindklassement telden de beste vijf scores. Het team van de KWS bestond uit tien schakers: Raul Carretero de Jong, Jimmy Wu, Thijn van Kesteren, Jort Maurice, Boaz Kompanje, Lorena Pop, Floris Bonthond, Jurre de Roo, Finn van Riessen en Tom de Weerd.

In de voorbereiding op het NK is door de deelnemers veel geschaakt op het internet. Schaakstad Apeldoorn organiseerde bijna dagelijks wel activiteiten voor de jeugd. Ook hebben de kinderen veel online lessen gevolgd van Internationaal Schaakmeester Nico Zwirs. Dit alles heeft zeker geholpen om met succes deel te nemen aan de NK-finale.

Zomerschool

Maar met dit succesvolle NK is het zomerschaken in Apeldoorn nog niet ten einde. Stichting Schaakweek heeft voor de komende periode een uitgebreid programma samengesteld: voor volwassenen een trainingsweekend en voor de jeugd een zomerschool. “Normaal gesproken coachen we in de zomer bij toernooien zoals het Open NK in Dieren en dat is altijd erg leuk. Vandaar deze nieuwe initiatieven om toch een beetje in contact te blijven met iedereen en te blijven trainen en spelen”, licht Merijn van Delft toe.

“De Zomerschool is volledig online met overdag lessen, waarbij je niet al te veel hoeft te luisteren, maar met name stellingen uitspelen, nabespreken, etc. Kortom, interactieve, praktijkgerichte training. We delen in op leeftijd en niveau. Iedere avond om 19.00 uur organiseren we een snelschaaktoernooitje dat volledig open staat voor iedereen (jong en oud), waarbij Nico Zwirs en ik zullen streamen, gezellig ouwehoeren en de dag doornemen. Voor ouders die meer willen weten over de begeleiding van hun kinderen, organiseert Karel van Delft wekelijks een ouderbijeenkomst.”

Kijk voor meer informatie op www.schaakweek.nl