Sport

Samen voor een gezonder WK Volleybal

In september en oktober 2022 vindt het FIVB WK Volleybal Vrouwen in Nederland plaats. De Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) en JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) slaan de handen ineen om gezonde voeding te verweven in het mondiale evenement.

Het partnership richt zich op gezonder voedingsaanbod in aanloop naar en tijdens het WK, vaak gekoppeld aan beweegactiviteiten voor kinderen en jongeren in WK-host cities. De bekrachtiging van de samenwerking vond plaats bij Paleis Het Loo in Apeldoorn tijdens de ‘one year to go’-bijeenkomst van het WK, georganiseerd door de Nevobo. Onderdeel van deze bijeenkomst was ook de ondertekening van het Convenant Gezonde Sportevenementen door JOGG-gemeenten Apeldoorn en Arnhem, ook speelsteden tijdens het WK.

Goede voorbeeld
“Het is fantastisch nieuws dat we met de Nevobo gaan samenwerken om het WK als gezonder sportevenement neer te zetten. De bond is hiermee voorloper op dit gebied. Wij hebben hierbij de verbinding gelegd met JOGG-gemeenten Apeldoorn en Arnhem. Met het ondertekenen van het Convenant Gezonde Sportevenementen en door in hun sportbeleid gezond de norm te maken, geven zij het goede voorbeeld”, aldus Marjolein Bolhuis-Eijsvogel, manager Gezonde Omgeving en Publiek Private Samenwerking bij JOGG.

“Sinds 2018 integreren we gezonde voeding in ons evenementenbeleid”, zegt Michel Everaert, directeur evenementen en sportontwikkeling bij de Nevobo. “Het WK volleybal in 2022 is een geweldig moment om een volgende stap te maken. Het WK is een prachtig platform om de wereld te laten zien wat Nederland te bieden heeft. We willen niet alleen volleyballen en bewegen bevorderen, maar ook laten zien dat verantwoorde voeding hoort bij bewegen. Samen met JOGG willen we bij het WK, bij alle side-events in de gemeenten en bij de volleybalverenigingen hier veel meer bewustwording voor creëren.”

Gezondere sportevenementen
Apeldoorn en Arnhem zetten met het ondertekenen van het Convenant Gezonde Sportevenementen een mooie stap richting een gezondere sportomgeving voor de jeugd. Dit komt tot uiting bij de sportevenementen die zij organiseren, waarbij ze zich richten op gezonder voedingsaanbod en gezondere sponsoring. De side-events en activiteiten die zij organiseren in aanloop naar en tijdens het WK Volleybal, zijn daar een mooi voorbeeld van.

“Een gezonde levensstijl is een kwestie van bewegen en gezonde voeding. Daarom is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat het voedingsaanbod gezonder wordt. Dat geldt voor iedereen, maar met name ook voor jongeren; zij moeten ook zien dat een gezond leven een logische keuze is en dat je zelf die keuze kunt maken. Zeker bij (sport)evenementen”, aldus Nathan Stukker, wethouder Sport gemeente Apeldoorn. (Foto: Set Vexy/Nevobo)