Sport

Samen herdenken en samen fietsen

APELDOORN – Op zondag 1 mei kan men op een sportieve manier de vrijheid vieren in Apeldoorn, namelijk op de fiets tijdens de Freedom Ride. Het evenement dat jaarlijks rond Bevrijdingsdag wordt georganiseerd, staat volledig in het teken van samen herdenken, samen vieren én samen fietsen.

Vanuit het hele land komen fietsliefhebbers, topsporters, militairen, veteranen en politiemensen bij elkaar om gezamenlijk langs plekken te fietsen die te maken hebben met de oorlogsgeschiedenis van Gelderland. Apeldoorn profileert zich meer en meer als stad voor Safety en Security. De komst van de Freedom Ride sluit hier natuurlijk mooi bij aan. Om deze reden zal het evenement de komende drie jaren in Apeldoorn worden georganiseerd.

De start en finish zijn op zondag 1 mei bij de Politieacademie in Apeldoorn.

Het sportiefste bevrijdingsfestival komt naar Apeldoorn

De Politieacademie zorgt via onderwijs, onderzoek en kennis voor de versteviging en de vernieuwing van het vakmanschap van de politie. Op deze manier dragen ze bij aan een veiliger Nederland. Fietsers kunnen kiezen om deel te nemen aan de pelotonstocht (één grote groep) van 110 kilometer of aan de vrije toertocht van 85 kilometer. “De vrije toertocht is voor alle type fietsers geschikt, dus doe gerust mee op een handbike, e-bike of mountainbike”, aldus de organisatie. “Beide routes voeren je langs fraaie boswachterijen, open agrarisch gebied, het stroomgebied van de IJssel en het Nationale Park de Hoge Veluwe. Onderweg fiets je langs plekken die nog steeds herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld Het Apeldoornsche Bosch. Vanaf deze plek werden in 1943 bijna 1300 mensen op transport gesteld naar Auschwitz, om niet meer terug te keren. Er is een verzorgingspost ingericht op Legerplaats de Harskamp, waar Nederlandse militairen een actieve bijdrage leveren aan vrede wereldwijd. Een emotioneel hoogtepunt van de tocht is de vrijheidsceremonie op de Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen, waar alle deelnemers een bloem leggen als eerbetoon aan hen die vielen voor onze vrijheid.”

Vrede en vrijheid
De Freedom Ride heeft als doel de thema’s vrede en vrijheid op een sportieve manier onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Evenementenbureau Central Events organiseert de Freedom Ride dit jaar voor de zesde keer. Dit doen zij in samenwerking met diverse partners, waaronder Stichting Waardering Erkenning Politie, Stichting Liberation Route Europe, Provincie Gelderland en Gemeente Apeldoorn.

Inschrijven voor de fietstocht kan nog tot en met donderdag 28 april via www.freedom-ride.nl. Op dit moment is het Early Bird-tarief nog van toepassing, waarbij men profiteert van een mooie vroegboekkorting. Bij deelname is het unieke rood-wit-blauwe-wielershirt van de Freedom Ride inclusief.