Sport

Rose in voetsporen van Kim Clijsters

Aan het slot van het Europese tennisseizoen worden de Europese Masters voor de junioren onder 14 en onder 16 jaar gespeeld op de gravelbanen van Monte Carlo Country Club. De acht beste Europese spelers en ook acht speelsters in elke categorie strijden om de trofee, in een knock-outsysteem.

Apeldoornse Rose Marie Nijkamp is als tweede geplaatst met drie single-toernooioverwinningen in Istanbul (Turkije), Nivelles en Waterloo (België) en twee finales in Maribor (Slovenië) en Pancevo (Servië). De andere speelsters in het onder 16-toernooi, dat van woensdag 13 tot en met vrijdag 16 oktober op het programma staat, zijn voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa: twee uit Rusland, één uit Oekraïne, één uit Litouwen, één uit Polen en één uit Slovenië. De zevende opponente van Rose komt uit Griekenland. Rose is de eerste Nederlandse speelster in deze leeftijdscategorie die zich de afgelopen tien jaar heeft gekwalificeerd. Het toernooi U16 jaar is nooit door een Nederlandse speelster gewonnen.

Legendarische voorgangers van de Apeldoornse in deze juniorencompetitie zijn Kim Clijsters en Rafael Nadal (beiden winnaar), en finalisten als Andy Murray, Alexander Zverev, Simona Halep en Belinda Bencic. De wedstrijden worden live gestreamd voor kijkers van het Tennis Channel in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Engeland.