Sport

Ronde van Ugchelen met aantrekkelijk deelnemersveld

UGCHELEN – Op dezelfde dag waarop in Düsseldorf het startschot klinkt voor de Tour de France, maakt wielerminnend Ugchelen zich op voor de 39e editie van de plaatselijke wielerronde. Het jaarlijkse zomerse wielerfeest krijgt op zaterdag 1 juli misschien wel het meest aantrekkelijke deelnemersveld uit de lange historie aan de start. Spektakel is verzekerd bij dernywedstrijden met junioren en prominenten. De 80 kilometer lange koers voor Elite-, belofte- en amateurrenners garandeert een spetterende ontknoping aan de finish aan de Molecatenlaan.

De organisatie van de FuturumShop.nl Ronde van Ugchelen, zoals de officiële benaming van de traditierijke happening tegenwoordig luidt, toont zich uitermate content met het grote aantal kanjers dat z’n komst naar het dorp heeft toegezegd. Voor de prominentenkoers achter de derny’s wisten Gerrit Möhlman en Fred Buitenhuis een twaalftal cracks te strikken dat z’n sporen in de wielersport ruimschoots heeft verdiend: Erik Dekker, Bart Voskamp, Kenny van Hummel, Gert Stappenbelt, Henk Lubberding, Maarten den Bakker, Max van Heeswijk, Jan van Velzen, Jeroen van Eck, Paul van Schalen, Mathieu Hermans en Puck Moonen.

 

Perschef Wim de Grip verheugt zich vooral op een nadere kennismaking met Puck Moonen (zie foto), het 21-jarige talent uit de Lotto Soudal Ladies-ploeg.  “Puck Moonen is heel bijzonder. Zij is gekozen tot mooiste sportvrouw van Nederland”, verwijst liefhebber en kenner De Grip naar de in mei door het mannenblad FHM gehouden verkiezing, waarbij de blonde wielrenster uit Brabantse Liempde als winnares uit de bus kwam. “Vergeet Erik Dekker niet”, vult Gep Hofman aan. “Van zijn generatie was Dekker de beste renner. En schoon, hè! Het is ook leuk dat Kenny van Hummel erbij is. Zijn carrière begon ooit tijdens de Ronde van Ugchelen. Kenny heeft een heel grote verbinding met ons.”

 

Hofman en De Grip gelden al sinds jaar en dag als gangmakers van de Stichting Wielerevenement Ugchelen 2000. Voordat zaterdagavond iets na zessen de junioren achter de derny’s vanaf de start linksaf de Bazemolenweg inslaan, hebben Hofman en De Grip er met hun ploeg al een hele tour aan voorbereidingen en ‘regelwerk’ opzitten. “Gelukkig krijgen we veel medewerking van Ugchelen Plaza, de plaatselijke middenstand. Anders zou het organiseren van zo’n wielerronde niet mogelijk zijn. Ik ben elk jaar weer blij als het eerste startschot gevallen is. Dan is voor mij de druk van de ketel af”, aldus Hofman.

 

De organisatoren zijn blij dat de FuturumShop.nl Ronde van Ugchelen sinds dit jaar deel uitmaakt van het Rabobank Veluwe Klassement. Aansluiting bij deze reeks regionale topkoersen voor eliterenners betekent een upgrade voor het evenement. Het hoofdonderdeel van de Ugchelse klassieker, waarvoor de renners klokslag 19.50 uur worden weggeschoten, kent een sterke bezetting. “We hebben een heel mooie lijst met deelnemers. Misschien staat er wel tachtig man aan de start”, verheugt de stichtingvoorzitter zich op een spannend spektakel.

 

Wim de Grip heeft het laatste woord: “De start van de Tour de France is een mooie warming-up. Nadat iedereen daar ’s middags naar heeft gekeken op tv, kunnen ze daarna naar Ugchelen komen om live wielrennen te kijken.”