Sport

Rob Kramer zet in op saamhorigheid bij Victoria Boys

APELDOORN – Victoria Boys verwelkomt op vrijdag 22 september de meest spraakmakende scheidsrechter van de Hollandse velden. Niemand minder dan Roelof Luinge wordt een avond lang op een luchtige manier door spreekstalmeester Herman Hobert aan de tand gevoeld over hoe het er aan toe gaat in scheidsrechtersland. Al bij voorbaat staat vast dat daarbij volop gelachen gaat worden.

Rob Kramer verheugt zich op een gezellige avond in een vol clubhuis. De clubvoorzitter juicht alle initiatieven voor en door Victoria Boys-leden van harte toe. Goed voor de saamhorigheid, zo stelt hij. “Zo’n vriendenavond laat zien dat de club ook actief is met dingen om het voetballen heen. Het is goed voor de binding. Bovendien spekt het de clubkas een beetje. Op zo’n manier houden we de club draaiende.”

 

Sinds hij ruim een half jaar geleden het voorzittersambt aanvaardde, doet de voormalige beroepsmilitair er met zijn bestuur alles aan om de leden meer te activeren en bij de club te betrekken. “Ik zeg altijd: een voetbalclub kan op drie manieren failliet gaan. Dat is wanneer je geen voetballers meer hebt, wanneer het geld op is óf wanneer er geen vrijwilligers meer zijn. Victoria Boys mag zich gelukkig prijzen met een stabiel ledenbestand. We zitten op ongeveer 750 leden. Daarvan zijn er zo’n 650 actief als voetballer. We kunnen best nog ietsjes groeien.”

 

De voorzitter, ooit begonnen bij Victoria Boys in de functie van lijnentrekker, wijst erop dat een club runnen anno 2017 niet vanzelf gaat. “We hebben een prachtig complex. Daar zijn we heel trots op. De accommodatie is eigendom van de club. Heel mooi, maar het betekent dat je ook de lasten van het onderhoud hebt. Het kost veel energie en geld om alles mooi te houden. Je kunt het niet in je eentje. Je moet het met elkaar doen. Teamwork. Het is een aandachtspunt binnen de club om ons team van vrijwilligers verder te laten groeien en waar mogelijk te verjongen.”

 

Jongere leden kunnen als vrijwilliger veel betekenen voor de vereniging. Op haar beurt kan de vereniging in Kramers optiek op haar beurt ook wat terugdoen. “Er zijn zat jongelui met een opleiding in bijvoorbeeld de facilitaire dienstverlening, de managementhoek of in het onderhoud. Zij zouden bij de vereniging werkervaring op kunnen doen. Als een extra wederdienst kunnen wij een getuigschrift geven. Bovendien mogen ze mij altijd opgeven als referentie bij een toekomstige sollicitatie.”

 

De sportieve aspecten verliest de 61-jarige preses geenszins uit het oog. “Maar ik pas ervoor om onze dames en heren te vergelijken. Wie hoger speelt vind ik niet zo relevant. Het gaat erom dat iedereen sportief bezig is, ongeacht of dat prestatiegericht of recreatief voetbal is. We hadden afgelopen seizoen de ambitie om met Dames 1 in de Hoofdklasse te blijven. Helaas is dat niet gelukt. Met Heren 1 is het na een goed seizoen helaas niet gelukt naar de derde klasse te promoveren. Jammer. Je moet jezelf qua niveau niet voorbij rennen, maar het is een gepaste ambitie om met Heren 1 in de derde klasse en met Dames 1 in de Hoofdklasse te spelen. Ik denk dat we dat als vereniging ook best wel in stand kunnen houden. Noem het ons ongeschreven voetbalbeleid. We kijken daarbij wel naar de lange termijn en het karakter van onze club. We willen de verbinding houden tussen de jeugd en de senioren. Belangrijk is dat onze jeugd een toekomst ziet bij de seniorenteams van Victoria Boys.”

 

Kramer benadrukt dat Victoria Boys prima in staat is zijn eigen broek op te houden. “Toch ben ik realist genoeg om te weten dat er misschien ooit nagedacht moet worden over het samengaan van verenigingen. Maar ik kan daar wel van alles van vinden. De keuze is aan de leden. Het is hún club. Al moet je nooit iets uitsluiten. Momenteel is het in elk geval niet aan de orde. Over drie jaar bestaat Victoria Boys 75 jaar. We hebben nog geen feestcommissie in het leven geroepen, maar je kunt er verzekerd van zijn dat we het jubileum op gepaste wijze gaan vieren. De club is gezond. Ik vind het heel belangrijk om dat ook te blijven. Alle mensen die daar al die jaren voor gezorgd hebben, mogen daar trots op zijn. En wat er in de volgende 75 jaar gebeurt, dat zal de tijd leren.”

 

Aanmelden voor de ‘vriendenavond’ bij Victoria Boys op vrijdag 22 september kan nog, ook voor niet-clubleden, via de website van Victoria Boys of info@vlaco.nl.