Sport

Renners willen schitteren voor eigen publiek

APELDOORN – De KNWU-selectie voor het wereldkampioenschap op de baan in Apeldoorn is bekend. De Nederlandse ploeg is erop gebrand om dicht bij huis op de piste van Omnisport te presteren tijdens de belangrijkste afspraak van de winter. Tijdens het evenement, dat van 28 februari tot en met 4 maart plaatsvindt, komen immers veel renners uit Apeldoorn en van de Veluwe in actie, zoals Jeffrey Hoogland, Elis Ligtlee, Shanne Braspennincx, Roy van den Berg, Theo Bos en Wim Stroetinga.

 

Met Theo Bos is een renner genoemd die ook bij het vorige wereldkampioenschap in 2011 al van de partij was, toen het eerste WK op de piste van Omnisport Apeldoorn werd gehouden. De voormalig wereldkampioen op de sprint won toen aan de zijde van Peter Schep een bronzen plak op de koppelkoers. De renner uit Hierden rijdt nu – opnieuw als sprinter – de kilometer tijdrit. Ook Elis Ligtlee uit Eerbeek is van de partij. Na veel blessureleed greep de olympisch kampioene op de keirin naast starttickets op de onderdelen sprint en keirin, maar ze komt wel in actie op de 500 meter.

Jeffrey Hoogland verhuisde een aantal jaren geleden vanuit Nijverdal naar Apeldoorn en komt op de openingsavond direct in actie op de teamsprint. Later rijdt hij ook nog de sprint om vervolgens op de slotdag de kilometer nog voor zijn rekening te nemen. Shanne Braspennincx is tegenwoordig ook ingezetene van Apeldoorn. Zij heeft drie onderdelen op de rol staan met de keirin, de sprint en de teamsprint. Wim Stroetinga uit Nijkerk komt in actie op de scratch en de madison. Roy van den Berg – die Kampen lang geleden verliet voor Apeldoorn – is tenslotte actief op de teamsprint.

De coaches verwachten dat de Nederlandse deelnemers elke dag in staat zullen zijn om voor de medailles mee te spelen. Kirsten Wild uit Zwolle is een grote kanshebster om Nederland eremetaal te bezorgen op de duuronderdelen. Van alle sporters uit ons land komt ze het meest in actie: op de scratch, de puntenkoers, het omnium en de koppelkoers.  En wie weet waar wereldkampioene tijdrijden (op de weg) Annemiek van Vleuten toe in staat is. Sprintcoach Bill Huck verwacht dat zijn sporters op vrijwel alle onderdelen om de medailles mee kunnen doen. “Met wat geluk zit daar ook een wereldtitel bij”, laat hij weten. Nederland won op het onderdeel teamsprint al een wereldbeker en ook stonden sprinters Harrie Lavreysen, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland individueel al op de hoogste trede van het podium in wereldbekerwedstrijden. Kirsten Wild en Jan Willem van Schip lukte dat op duuronderdelen. 

 

De complete groep die voor Nederland in actie komt:
Teamsprint
Mannen: Roy van den Berg, Nils van t Hoenderdaal Harrie Lavreysen Jeffrey Hoogland Matthijs Büchli
Vrouwen: Kyra Lamberink Laurine van Riessen Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx

Sprint

Mannen: Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland
Vrouwen: Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx

Keirin

Mannen: Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli
Vrouwen: Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx

Kilometer tijdrit

Jeffrey Hoogland en Theo Bos

500 meter tijdrit

Kyra Lamberink en Elis Ligtlee

Scratch

Mannen: Wim Stroetinga
Vrouwen: Kirsten Wild

Puntenkoers
Mannen: Jan-Willem van Schip
Vrouwen: Kirsten Wild

Omnium

Mannen: Jan-Willem van Schip
Vrouwen: Kirsten Wild

Individuele achtervolging

Mannen: Dion Beukeboom
Vrouwen: Annemiek van Vleuten

Madison
Mannen: Wim Stroetinga en Roy Pieters
Vrouwen: Kirsten Wild en Amy Pieters