Sport

Peter Bosz kan geschiedenis gaan schrijven met Ajax

AMSTERDAM – Peter Bosz kan met Ajax geschiedenis schrijven. Na de klinkende 4-1 zege op Oympique Lyon staat de Apeldoornse trainer met Ajax op de drempel van de finale van de Europa League. Bovendien maakt Bosz c.s. door de onverwachte misstap van de torenhoge titelfavoriet Feyenoord ook ineens weer kans op de landstitel. “Ik kan me wel voorstellen dat ze daar iets onrustiger worden, iets minder zelfverzekerd”, maakte de Ajax-trainer na de 4-0 zege tegen Go Ahead Eagles een vingerwijzing richting Rotterdam.

De overwinning op Lyon, en vooral de overtuigende manier waarop dat gebeurde, deed vorige week woensdag in de Johan Cruijff ArenA aloude Europese glorietijden herleven. Donderdagavond moeten de Amsterdammers in Frankrijk hun voorsprong zien te verdedigen. Bosz was uiteraard bijzonder in zijn nopjes met het resultaat, maar probeerde nadien de ontstane euforie ietwat te temperen. “Laten we alsjeblieft niet denken dat we al met één been in de finale staan. Daar is deze ploeg te goed voor. Daarvoor hebben we laten zien dat het verschil thuis-uit bij Schalke te groot was. Wij zullen daar heel erg geconcentreerd en gefocust die wedstrijd moeten spelen. Ze hebben gewoon een heel goede ploeg. Maar wij ook.”

 

Drie dagen na de galavoorstelling in de heenwedstrijd om de halve finale van de Europa League bracht de 4-0 overwinning op Go Ahead Eagles Ajax plotseling terug in de kampioensrace. Door het verlies van Feyenoord bij Excelsior liep de achterstand van Ajax op de Rotterdammers voor de afsluitende speeldag in de eredivisie terug tot één punt. Vijftien jaar nadat hij de amateurs AGOVV naar de algehele landstitel bij de amateurs leidde, lonkt voor Bosz op de valreep een eerste professionele hoofdprijs.

 

“In Rotterdam is het voor ons gunstig verlopen. Dat betekent in ieder geval dat het tot aan de laatste speeldag spannend blijft. En ook dan moeten wij weer doen wat wij moeten doen en waar wij invloed op hebben. Dat is zelf winnen. Om in Tilburg te winnen, is niet vanzelfsprekend. We zijn het wel van plan en dan moeten we kijken wat er in Rotterdam gebeurt”, kijkt Bosz vol spanning uit naar een zinderend competitieslot.