Sport

Pechvolle turnster vindt nieuwenuitdaging in trampolinespringen

APELDOORN – De dertienjarige Sanne van Ekeris traint sinds drie maanden bij Cleton Sports in Apeldoorn. Sanne begon op vijfjarige leeftijd met turnen, maar vanwege blessures is zij overgegaan op trampolinespringen.

Sanne zette haar eerste turnstappen bij DIO in Ugchelen. Ze was pas zeven jaar toen ze ging proeftrainen bij Bosan in Almelo. “Ik heb onder anderen met Sanne en Lieke Wevers getraind,” vertelt Sanne. “Samen met een ander meisje uit Apeldoorn gingen we vier keer per week naar Almelo. Het was veel reizen. Ik ging om 14.45 uur van school weg, om op tijd te kunnen trainen. Meestal was ik dan pas om 21.00 uur weer thuis.” Hoewel zij het als vermoeiend ervaarde, trainde zij wel altijd met veel plezier bij Bosan, totdat zij een paar jaar geleden haar eerste blessure kreeg. “Ik had kalkafzetting in mijn elleboog en daardoor heb ik een tijd aangepast getraind,” licht Sanne toe. Het plezier van de training ging er steeds meer af en zij besloot om de overstap naar SVOD Deventer te maken. “Ik vond het daar heel leuk, tot in oktober 2015 mijn duim uit de kom ging.” De blessure ging niet over en na veel fysio- en ziekenhuisbezoeken bleek Sanne’s duim kapot te zijn. Turnen was geen optie meer.

 

Sanne ging daarom over op trampolinespringen. Zij kwam al tijdens de turntrainingen hiermee in aanraking. “Als ik iets niet kon doen vanwege mijn blessure, dan ging ik op de trampoline,” legt Sanne uit. “Ik vond dat superleuk en ik heb toen een knoop doorgehakt, om turnen achter mij te laten.” Sanne stapte over naar trampolinevereniging Cleton Sports in Apeldoorn. “Er wordt daar heel fijn getraind. Ik heb daar in drie maanden al zóveel geleerd, zoals dubbele salto’s en schroeven.” Maar trampolinespringen is wel iets heel anders dan turnen. “De stand van je handen en vingers is anders. Bij turnen bijvoorbeeld moet je ook altijd naar voren of achteren bewegen, maar bij trampolinespringen blijf je op je plaats. Dat vraagt wel wat veranderingen en dat is nog niet zo simpel.” Het leukste bij Cleton Sports vindt Sanne dat ze heel veel dingen mag proberen, terwijl de trainers haar goed in de gaten houden. “Ze letten er wel op of je iets nieuws aankunt. De oudere leden helpen ook altijd met vangen en geven mij ook tips en aanwijzingen, om het beter te doen. Er hangt een hele fijne sfeer.”