Sport

Opzet Apeldoornse sportverkiezingen aan vernieuwing toe

APELDOORN –Eelco Sintnicolaas als Steven Berghuis zijn de meest prominente afwezigen op de lijst met genomineerden voor de Apeldoornse sportverkiezingen die de Sportraad Apeldoorn bekendmaakte. Bizar genoeg maken een baanwielrenner uit Nijverdal, een biljarter uit Hoogeveen en een baanwielrenster uit Kaatsheuvel wél kans om op 14 februari te worden gekroond tot Apeldoorns sportman of sportvrouw van 2017.

Sintnicolaas verbeterde nota bene in 2017 zijn eigen nationale record op de tienkamp en vertegenwoordigde Nederland op het WK in Londen. Berghuis speelde in 2017 een prominente rol bij de landstitel van Feyenoord, kwam meermaals in actie voor het Nederlands elftal en voerde aan het einde van het jaar zelfs de topscorersranglijst van de eredivisie aan.

 

De kandidaat gestelde sportploegen leiden her en der eveneens tot fronzende wenkbrauwen. Zo sprak voormalig csv Apeldoorn-voorzitter Wout van Zoeren op zijn persoonlijke Facebook-account zijn verbazing uit over het niét nomineren van csv Apeldoorn (winnaar districtsbeker) en de op Europees vlak actieve volleyballers van Draisma Dynamo (tevens bekerfinalist) en de basketbalsters van Royal Eagles. “Ik als sportliefhebber van heel veel sporten ben nu even de draad volledig kwijt”, aldus Van Zoeren.

 

Dat de ‘vakjury’ van de Sportraad andermaal achteloos voorbijgaat aan sporters of ploegen die normaal gesproken op basis van hun prestaties aanspraak zouden moeten maken op een van de titels, bewijst dat de opzet van het jaarlijkse sportfestijn hoognodig aan vernieuwing toe is. Hoe serieus valt een sportverkiezing te nemen wanneer kandidaten enkel op basis van aanmelding door derden kans maken om mee te dingen naar de prijzen?

 

Van leden van een ‘vakjury’ mag toch worden verwacht dat ze enigszins op de hoogte zijn van wat ‘Apeldoornse’ sporters en ploegen presteren. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om op basis van die kennis een representatieve lijst met kandidaten samen te stellen. In de huidige vorm devalueert de organisatie haar eigen sportfeest elk jaar verder en kunnen de leden van de ‘vakjury’ beter een ander vak kiezen…

 

Genomineerden Apeldoornse Sportverkiezingen 2017

Sportvrouw:  Floor Meijering (trampoline), Anne Terpstra (mountainbike), Hetty van de Wouw (baanwielrennen);  Sportman: Jeffrey Hoogland (baanwielrennen), Jordy de Kruijf (biljarten), Bas Markies (atletiek) ; Sportploeg: Surtout heren (schermen), Surtout dames (schermen), dames senioren Veluwse Golfclub (golf); Sporttalent: Fredericku Bedou (karate), Gjalt Panjer (triathlon), Zilver Schmitz (trampoline), Anniek Wever (baanwielrennen); Sporter met een beperking: Joëlle Engel (paracycling), Niels Hebing (BMX), Karin Pruijssers (schaken).