Sport

Opsteker in overlevingsstrijd voor AGOVV

APELDOORN – Het voortijdige ontslag van Hans uit den Bogaard verdiende allesbehalve een schoonheidsprijs. Het AGOVV-bestuur koos duidelijk voor de weg van de minste weerstand. Het is nu eenmaal eenvoudiger om een trainer de laan uit te sturen dan de halve selectie… Nadat Jürgen Schefczyk en Ronald Dekker bedankten voor de eer moet Jerry Cooke het vastgelopen Blauwen-vlaggenschip vlottrekken en voor degradatie behoeden.

Het wegsturen van Uit den Bogaard kende overigens onvoorziene nawerkingen. Zo spande het er tweeënhalve week geleden om of een door de zaterdagtweedeklasser georganiseerde netwerkavond wel doorgang kon vinden. Als vriendendienst aan Uit den Bogaard had Art Langeler toegezegd naar Berg en Bos te komen. Na het ontslag van zijn voormalige ploegmakker overwoog Jong Oranje’s bondscoach serieus om thuis te blijven. 

In tegenstelling tot wat de clubleiding deed met zijn oude voetbalvriend, liet de voormalig PEC Zwolle-trainer de club waarvoor hij tussen 1997 en 2000 drie seizoenen als speler in de Hoofdklasse actief was, niet vallen. Met een inspirerend betoog over teambuilding was de prominente gastspreker bij AGOVV exact aan het juiste adres. 

In hun overlevingsstrijd in de tweede klasse G verschaften de Blauwen zichzelf afgelopen weekend in elk geval wat lucht. Na de uitzege bij VSCO’61 versloeg AGOVV op eigen veld ook Lelystad’67. Met enig fortuin. Met het kleinst mogelijke verschil. Door deze overwinning vergrootten de Apeldoorners het gat met hekkensluiter ESA – én rechtstreekse degradatie – tot vijf punten. 

Tot blijdschap van AGOVV’s nieuwe en oude trainer: “Lelystad was de eerste helft beter. Er waren te veel momenten waarop we de bal te snel inleverden. Daardoor kwamen we niet onder de druk vandaan. Dan is het natuurlijk fijn om toch op voorsprong te komen. In de tweede helft hebben zij geen kans meer gehad. Het stond bij ons heel goed. Vanuit een goede organisatie spelen, dat is precies wat dit team nodig heeft.”   

De tweede zege op rij gaf Cooke vertrouwen. “De realiteit is dat we punten moeten sprokkelen. Wij verloren met 6-0 van Renswoude. Renswoude heeft echt geen betere voetballers dan wij. Die jongens vreten wel het gras op. Allemaal vrienden van elkaar. Bij ons staat ook een vriendenploeg. Er bestaat echter een duidelijk verschil tussen vrienden die lekker willen voetballen en vrienden die voor elkaar door het vuur gaan. Gelukkig lijken de jongens eindelijk te beseffen hoe het ervoor staat. Net als tegen VSCO en Lunteren, waarin we in de laatste minuut een penalty misten, zag ik een ploeg die ervoor wil vechten.” 

Met Joey Bosz en Raymon van Buuren, over wie Uit den Bogaard vaker niet dan wel kon beschikken, bezit Cooke twee extra troefkaarten die hij kan uitspelen in de acht nog resterende duels. AGOVV’s beste man stond tegen Lelystad’67 evenwel onder de lat. Met enkele cruciale safes hield Mike Koldenhof, de vervanger van de door kruisbandletsel opnieuw langdurig uitschakelde Martijn Droppert, zijn ploeg op de been.