Sport

NK indoor atletiek

APELDOORN – Alle ogen gaan richting het NK Indoor senioren 2022 op 26 en 27 februari: het slotweekend van deze indoormaand waar de nationale titels verdeeld zullen worden. De atleten werken niet alleen voor de titels; dit is ook een van de laatste kansen dat zij zich kunnen kwalificeren voor de wereldkampioenschappen indooratletiek (18 tot 20 maart in Belgrado). Wie pakken de titels en wie grijpen de laatste tickets voor het WK Indoor?

Veel spannende wedstrijden bij NK indooratletiek

Per 25 februari gaat stap drie in van de versoepelingen en dat is heel goed nieuws voor de NK indoor atletiek in Omnisport. Zo is er nog meer publiek welkom, gaat de mondkapjesplicht eraf en vindt er geen controle meer plaats over een coronatoegangsbewijs. Het perfecte moment om de atleten toe te juichen tijdens de strijd om de nationale titels. 

60 meter
Joris van Gool heeft de beste papieren om de 60 meter sprint te winnen, maar het ligt helemaal open met Taymir Burnet en Raphael Bouju in de achtervolging. Ook Churandy Martina zien we in actie op deze 60 meter. Nog geen Dafne Schippers aan de start in Omnisport maar met N’Ketia Seedo, Nadine Visser, Jamile Samuel en Leonie van Vliet belooft dit een spannende strijd te worden. Bij de 60 meter horden hebben Koen Smet en Liam van der Schaaf de limiet voor de WK indoor reeds binnen. Toch zijn zij allebei gebrand om de nationale titel te pakken. Bij de vrouwen is Nadine Visser de favoriet. Toch zal ze de nodige concurrentie krijgen van Zoë Sedney en van Anouk Vetter.

400 meter
Het Nederlands record staat met 45.99 seconden op naam van Liemarvin Bonevacia. Bonevacia liep dat record vorig jaar tijdens de NK indoor in Apeldoorn. Naast individuele kwalificatie voor de WK indoor, staat er voor de mannen op de 400 meter nog meer op het spel. Iedere atleet zal erop gebrand zijn om een plek af te dwingen in het succesvolle 4×400 meter estafetteteam dat vorig jaar Europees indoorkampioen wist te worden en afgelopen zomer met een zilveren medaille terugkwam van de Olympische Spelen in Tokio. Met namen als Liemarvin Bonevacia, Nick Smidt, Tony van Diepen, Jochem Dobber, Ramsey Angela, Terrence Agard en Isayah Boers aan de start, zijn er kanshebbers genoeg. Ook bij de vrouwen zal de strijd om de plekken in het estafetteteam kunnen leiden tot vuurwerk. Met onder meer Femke Bol, Lieke Klaver en Lisanne de Witte aan de start wil je deze race live meemaken.

Middellange afstand
Op de 800 meter kennen we, na afgelopen weekend, twee Nederlanders met de WK limiet op zak: Tony van Diepen en Samuel Chapple. Meerdere atleten kwamen dicht in de buurt van de kwalificatie-eis. Met maar zes beschikbare plekken kan het zomaar zijn dat een van de favorieten al sneuvelt in de series. Met dat gegeven ligt de strijd om de medailles in de finale volledig open. Bij de vrouwen heeft Bregje Sloot de beste papieren om de titel binnen te slepen, maar zal Suzanne Voorrips daar een stokje voor steken?

Lange afstand
Op de 1500 meter staat Mike Foppen er het beste voor. Hij zal zeker een poging doen om de limiet te slechten voor de WK Indoor, die staat op 3.39,00. Concurrentie kan hij verwachten van Tim Verbaandert en Samuel Chapple. Ook bij de vrouwen heeft tot op heden nog niemand zich weten te kwalificeren. Toch wordt dit wel het doel van Diane van Es; zal zij onder de 4:09,00 kunnen duiken?

Bij de 3000 meter heeft Tim Verbaandert laten zien dat hij op dreef is. Op 12 februari 2022 kwam hij in Dortmund in 7.47,42 over de finish en hij pakt daarmee knap de limiet voor de WK indoor. Ook Mike Foppen staat op de startlijst van de 3000 meter. Gaat hij voor de dubbel, of houdt hij het bij een enkele afstand dit weekend?

De technische onderdelen
Jessica Schilder is on fire! Voor de tweede keer binnen een week heeft zij in Apeldoorn het Nederlands indoorrecord verpulverd. Eerder deze maand stootte Schilder met 19,26 meter het oude indoorrecord van Corrie de Bruin al uit de boeken en afgelopen weekend kwam ze bij haar tweede worp tot 19,72 meter; de beste prestatie van het indoorseizoen wereldwijd. De strijd zal gaan tussen Schilder, Konig en Van Daalen. Jorinde van Klinken heeft aangegeven geen indoorseizoen te doen.

Polsstokhoogspringen
Nederlands recordhouder Menno Vloon is van de partij tijdens dit NK Indoor en hij gaat de concurrentiestrijd aan met Rutger Koppelaar voor wie alles nog open ligt. Vloon wist zich eerder dit seizoen al heel knap te kwalificeren voor de WK indoor, de WK outdoor en de EK outdoor.

Hoogspringen
Er moet veel gebeuren wil de titel niet naar Douwe Amels gaan. Hij staat momenteel ingeschreven met een prestatie van 2,26 meter. Hij slaat daarmee een behoorlijk gat tussen de atleten achter hem. Bij de vrouwen wordt het ook spannend met Britt weerman in de favorietenrol. Zij sprong eerder dit jaar in Weinheim al naar 1.92 meter en bleef daarmee slechts een centimeter onder het Nederlands record van Nadine Broersen.

Verspringen
Bij de mannen hangt het af van de prestatievorm op de allesbeslissende dag. Ranki Oberoi en Damian Felter hebben zich beiden geplaatst met een sprong van 7,39 meter. Nederlands meerkampkampioen Lauri Hulleman zit daar heel kort op met 7,37 meter. Bij de vrouwen wordt het minstens zo spannend met een sterk veld, onder wie meerkampsters Vetter en Oosterwegel. Het zal erom spannen tussen Anouk Vetter, Pauline Hondema en Emma Oosterwegel.

Voor meer informatie over de wedstrijdtijden: www.atletiek.nl/nk-indoor-senioren/wedstrijdinformatie/chronoloog en kaartverkoop: www.atletiek.nl/nk-indoor-senioren/tickets

Foto’s: Erik van Leeuwen (NK Indoor 2021)