Sport

Nieuwe generatie wielertalenten aan de start

Het wielerevenement The Next Generation vindt op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 januari plaats in Omnisport. Het betreft een unieke ontmoeting van wielrenners op de baan in de categorie Junioren. De naam geeft het al aan: de volgende generatie renners die kan laten zien talent te hebben om door te groeien naar wereldniveau.

“Basisgedachte is de renners en teams zoveel mogelijk competitie aanbieden, op grond van competentie, zonder renners uit te sluiten”, vertelt Hans van Bon, coördinator baanwielrennen Omnisport namens het organiserende AR en TV De Adelaar. “Voorbeeld: als 28 renners zich aanmelden bij de sprint of keirin, dan blijven alle 28 in het toernooi volgens een poulesysteem dat wij hebben geïntroduceerd. Bij de wedstrijden die normaal gesproken tot het Omnium gerekend worden, kennen we geen puntentelling, maar staat elke wedstrijd op zichzelf. Daarbij worden na elke wedstrijdvorm, alle renners gewisseld in andere samenstelling, waardoor de competitie optimaal blijft. Bij de ploegachtervolging rijden niet alleen de eerste vier tijden tegen elkaar, maar krijgen alle ploegen de kans tegen gelijkwaardige ploegen te starten.”

De organisatie bestaat uit AR & TV De Adelaar, in samenwerking met Libema Profcycling. De deelnemende junioren komen vanuit de hele wereld naar Apeldoorn. Er zijn geen geldprijzen of iets dergelijks: winnaars van de wedstrijden ontvangen een boeket bloemen en/of een doos chocolade. Deelnemers aan The Next Generation die zelf bekend zijn geworden of uit echte wielerfamilies afkomstig zijn: Matthijs Büchli (olympisch en wereldkampioen), en de zoons van bekende renners als Erik Zabel, Bradly Wiggins en Alexander Kristoff. Maar ook Amelie Dideriksen (wereldkampioene op de baan) en Laura Trott (meervoudig olympisch en wereldkampioen) acteerden als toen nog onbekende junioren in The Next Generation.