Sport

Moghaddasian ziet juiste drive bij vernieuwd Alterno

APELDOORN – Ali Moghaddasian noemt de eindbalans van anderhalve maand intensief voorbereiden zondermeer positief. De trainer van Coolen Alterno is zeer te spreken over hoe zijn gerenoveerde selectie zich door de oefenperiode heeft heen geslagen. Het sportieve plafond kan in de Alternohal nog wel een stuk omhoog. In hoeverre het jeugdige elan van de Apeldoornse volleybalsters volstaat om de meer ervaren opponenten in de eredivisie serieus voor het blok te zetten, zal de nabije toekomst uitwijzen.

Aan de vooravond van het nieuwe seizoen blijven Ali Moghaddasian en Hans Stindt druk doende met puzzelen. Er is de trainer en teammanager van de volleybalsters van Coolen Alterno alles aan gelegen om de komende maanden alle stukjes op technisch en organisatorisch vlak op de juiste plaats te krijgen. Pendelen tussen verschillende trainingslocaties. Omgaan met bestaande beperkingen. Een grondig vernieuwde selectie tot een winnend geheel boetseren. Uitdagingen liggen er legio aan de Waleweingaarde.

 

Moghaddasian neemt het zoals het komt. De trainer die Alterno 2014 landskampioen maakte, klaagt er niet over dat zijn speelsters hun trainingen moeten verdelen over de Mheenhal, het Zuiderpark en de eigen Alternohal. “Ik vind het niet heel erg. Ook daar kun je van leren. Aanpassen hoort ook bij de ontwikkeling van een team. Uit beperkingen kun je positieve dingen halen. Altijd op een centercourt trainen betekent geen enkele garantie voor succes.”

 

Het was in de zomer in de Alternohal een komen en gaan van speelsters. Moghaddasians selectie onderging een grondige facelift. Bij de competitieouverture zaterdag in eigen huis tegen Eurosped (aanvang 17.30 uur) zullen de vaste bezoekers moeten wennen aan veel nieuwe gezichten. Ook zonder een nieuwe Celeste Plak kan het huidige Coolen Alterno hoge ogen gooien, zo oordeelt de coach. Moghaddasian bespeurt duidelijk de wil om er gezamenlijk het beste van te maken. “Meiden van Jong Oranje kiezen niet voor niets voor ons programma. Zij geven uit zichzelf al heel veel. Misschien hebben we iets minder lengte dan vorig seizoen. Daarentegen zit er meer spirit en dynamiek in het team.”

 

Over tot hoe hoog het plafond reikt, daarop laat de bouwmeester van het nieuwe team zich niet vastpinnen. “De hele vereniging wil dat we ons zo goed mogelijk in de etalage zetten. Je wilt altijd het maximale eruit halen dat er in zit, maar je moet wel realistisch blijven. Onze focus ligt op beter worden. We hebben veel kwaliteiten. Wat we te kort komen in vergelijking met andere teams is ervaring. Ik ga met een positief gevoel de competitie in, ik hoop er ook met een positief gevoel uit te komen. Het belangrijkste is, zoals ik meteen bij de eerste training heb gezegd, om aan het einde van het seizoen te kunnen zeggen dat we hebben genoten.”

 

Manager Stindt vult aan dat Coolen Alterno moet roeien met de riemen die het heeft. “In de competitie zal blijken hoe snel zich dat ontwikkelt. De vereniging heeft bewust gekozen om dames 1 tot speerpunt te maken. Dat geeft ons in elk geval wat extra ruimte. Zo is het mogelijk om dit seizoen wat meer aan krachttraining te doen. Alterno staat misschien niet voor een grote portemonnee, dankzij sponsoren als Fresh! en Connexxion bieden wij onze speelsters wel uitstekende faciliteiten.”

 

Ondanks de in de ‘Sportstad’ Apeldoorn bestaande zaalproblematiek proberen Stindt en het begeleidingsteam er het beste van te maken. Al trainen Apeldoorns beste volleybalsters niet meer op de FSG-campus aan de Laan van Westenenk. Vanwege ‘tegenstrijdige belangen’ werd de samenwerking met de FSG Academy na slechts één seizoen beëindigd. “Als vereniging moet je voor jezelf soms prioriteiten stellen. Je moet je eigen identiteit niet verloochenen. Het is zeker niet zo dat we lijnrecht tegenover elkaar staan, maar voor ons zijn het volleybal en onze speelsters en spelers het belangrijkste. Al zijn deuren wat ons betreft nooit helemaal dicht”, verklaart Hans Stindt altijd en overal openingen te zien.

 

Competitieprogramma volleybalsters Coolen Alterno, Eredivisie vrouwen:

Za 7 okt Eurosped (t), za 14 okt Springendal-Set-Up ’65 (u), wo 25 okt Regio Zwolle Volleybal (u), za 28 okt Flynth FAST (t), za 4 nov Nering Bögel VC Weert (t), di 7 nov TT Papendal/Arnhem (u), zo 12 nov Peelpush (u), wo 15 nov Sliedrecht Sport (t), za 25 nov VC Sneek (t), za 2 dec Springendal-Set-Up ’65 (t), za 9 dec Sliedrecht Sport (u), za 16 dec Regio Zwolle Volleybal (t), za 23 dec Flynth FAST (u), 2018: za 13 jan TT Papendal/Arnhem (t), za 20 jan Nering Bögel VC Weert (u), za 27 jan Peelpush (t), za VC Sneek (u), zo 11 feb Eurosped (u).