Sport

Mini-Strikwerda na enerverende vijfsetter te laat naar bed

APELDOORN – Vijf spannende sets maakten het publiek zaterdagavond tot de grootste winnaar van een volleybaltopper in de Draisma Dynamo Arena. Met het resultaat van de reprise van de nationale bekerfinale van 2017 tussen Draisma Dynamo en Seesing Personeel Orion kon men naderhand in beide kampen wel leven. De winnende coach vond alleen dat het wel erg laat was geworden voor de ‘Mini van de week’.

Redbad Strikwerda, de Apeldoornse trainer in Doetinchemse dienst (zie foto) reageerde vanzelfsprekend content op de zwaarbevochten 2-3 zege van zijn ploeg in Omnisport. De voormalige Dynamo-coach bekommerde zich na de laatste balwisseling in een bloedstollende vijfde set eerst om een zaak van ‘huishoudelijke aard’. Hij zocht zijn zoon Wietze. De elfjarige jeugdspeler van SV Dynamo had als één van de twee ‘Mini’s van de week’ de eredivisiekraker vanaf de bank van de tegenpartij meegemaakt. Strikwerda senior constateerde dat voor junior het tijdstip van slapen gaan al ruimschoots was overschreden. “Hij moet wel naar bed. We hadden niet verwacht dat de wedstrijd zó lang zou duren.”

 

In het zevende competitieduel moest de ongeslagen Achterhoekse bekerhouder voor het eerst vol aan de bak. “Het was een leuk potje. Ondanks dat ik vind dat wij wel wat hebben laten liggen, waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Wij hebben de afgelopen periode veel gewerkt aan het verbeteren van onze blokkering. Nu gaan we aan de slag om onze oplossingen in de aanval verder te verbeteren. Daarvoor moet je een stabiel blok hebben. En zo proberen we gefaseerd steeds beter te worden. Aan het einde van de rit moet blijken of dat voldoende zal zijn voor een kampioenschap”, legde Strikwerda uit.

 

De erkende kampioenenmaker, eerder al ’s lands beste met Dynamo en Zwolle, probeert dit seizoen met Orion titelverdediger Abiant Lycurgus van de troon te stoten. “Lycurgus is voor ons eigenlijk de enige graadmeter. Aanvallend hebben zij nog iets meer pionnen waar power in zit dan wij. Ook hun foutenlast in de aanval ligt iets lager dan bij ons.” Strikwerda verwacht desondanks niet op voorhand een tweestrijd tussen Lycurgus en Orion om de landstitel. Hij sluit geenszins uit dat Draisma Dynamo of een andere club als stoorzender zal optreden. “Ik houd overal rekening mee. Zo’n wedstrijd als vandaag maakt duidelijk dat er geen enkele gemakkelijke wedstrijd bestaat.”

 

Collega Bas Hellinga baalde dat Draisma Dynamo een voorsprong in de vijfde set niet verzilverde. Over de gehele wedstrijd genomen kon de Draisma Dynamo-trainer toch tevreden zijn. Ondanks de bestaande personele problemen bewees de veerkrachtige Apeldoornse formatie dat niemand haar al moet afschrijven. Wanneer iedereen fit is kan Draisma Dynamo het de favorieten Lycurgus en Orion in de beslissende fase van de competitie erg lastig maken. Het sterke optreden van Renzo Verschuren was in dat opzicht bemoedigend voor Hellinga. De knie van Mats Kruiswijk moest daarentegen na één veelbelovende set alweer in het ijs.

 

De final touch ontbrak zaterdagavond nog, constateerde Hellinga. “We zaten er dichtbij. Jammer dat we het in de vijfde set niet afmaken. De jongens hebben geknokt als leeuwen. Het was belangrijk om een goede pot neer te zetten en te kijken hoe ver we zijn. Voor nu is dit het. We zijn er nog lang niet. We zullen fitter moeten worden. In onze tegenstander uit Kosovo voor de Europa Cup heb ik me nog niet echt verdiept. We zijn niet in staat om te ver vooruit te kijken. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. De eerstvolgende wedstrijd wordt Sliedrecht-uit voor de beker. Dat wordt onze belangrijkste wedstrijd tot nu toe.”