Sport

Meerkamper Bas Markies doet het op z’n eigen manier

APELDOORN – Hoewel hij op 24 juli de respectabele leeftijd van 34 jaar bereikt, blijft Bas Markies continu bezig met het verleggen van persoonlijke grenzen. Voor zijn gevoel zit er nog volop rek in. Dat hij zijn sport op zijn eigen manier beleeft, hindert de regerend Nederlands indoor- én outdoorkampioen meerkamp niet om de magische 8000-puntengrens op de tienkamp in het vizier te krijgen “Als ik vijf jaar geleden had gezegd alles op alles te gaan zetten, was ik misschien al wel gestopt.”

Vanaf het moment dat hij zich op 28-jarige leeftijd serieus ging toeleggen op de meest veeleisende atletiekdiscipline, legde de oud-militair voor zichzelf in letterlijke en figuurlijke zin de lat steeds hoger. Jaar na jaar blijft het AV’34-lid zichzelf overtreffen. In combinatie met zijn baan als personal trainer vindt Markies al sinds 2012 een perfecte balans tussen het leveren van topprestaties en het plezier dat hij eraan beleeft. Vol overgave combineert de 1,85 meter lange en 82 kilo zware modelatleet zijn professie met zijn passie. Lachend: “Het ene moment ga ik hier kapot op de airbike, een uurtje later moet ik wel weer werken.”

 

‘Een droom wordt een doel, zodra je ‘m opschrijft’. De kreet op de muur van het performance center van Its Personal Training, dat Markies samen met zijn compagnon Allan Barends in Barneveld bestiert, kan hij op zichzelf betrekken. Clubgenoot Eelco Sintnicolaas in augustus vergezellen naar het WK atletiek in Londen, is de droom die Markies in 2017 voor zichzelf wil laten uitkomen.

 

“Voor mezelf heb ik benoemd dat ik wil gaan voor die WK-limiet. Twee jaar geleden zat ik op 7400 punten. Vorig jaar 7800. Ik heb laten zien dat ik stappen heb gemaakt. Ook indoor. Je bent nooit uitgeleerd. Er is niet één weg die naar Rome voert, of in dit geval naar Londen. Niemand zal verbaasd zijn als ik die limiet haal. Maar als ik ‘m niet haal, verlies ik er ook niets mee. Die WK-limiet staat op 8100 punten. Met 8099 punten zou ik ook heel blij zijn. Die 8000 punten is een magische grens. Als je daar overheen komt, tel je gewoon mee. Het is niet dat ik in de Top-8 eindig op WK’s, maar ik zit er wel bizar dicht tegenaan om deel te nemen.”

 

Hij is dan wel ‘superprestatiegericht’ met zijn sport bezig, de nationaal tienkampkampioen van 2013, 2014, 2015 en 2016 gaat niet gebukt onder stress. “Voor een wedstrijd ben ik nóg drukker dan normaal, maar niet echt supergespannen. Als je er van kunt genieten, boek je progressie en resultaten”, verklaarde Markies twee dagen voor vertrek naar Spanje, waar hij afgelopen weekend de Nederlandse meerkampers aanvoerde in een Europa Cup-wedstrijd voor landenteams. “Van mij verwacht niemand dat ik die limiet haal. Dat ligt bij Eelco of Pieter Braun anders. Zij hebben die druk wel.”

 

Of hij medio juli in Utrecht zijn tienkamptitel verdedigt, daarover verkeerde de Apeldoorner voorafgaand aan de Europa Cup-ontmoeting in Monzón nog in dubio. Mede dankzij de 7624 punten van Markies promoveerde de Nederlandse ploeg naar de Super League. “Ik heb me ingeschreven voor het NK en laat ‘m lekker staan. Als ik goed herstel van die Europa Cup, moet het in principe kunnen. Eelco en Pieter doen niet mee. Van die andere jongens kan ik winnen. Ik ben vier keer achter elkaar kampioen geworden. Wil je winnen, dan moet je wel meedoen. Het zit niet in mij om mijn titel zomaar op te geven.”

 

Markies gaat er niet onder gebukt dat hij als kampioen niét ‘s lands beste meerkamper is. Het respect voor trainingsmaatje Eelco Sintnicolaas, die eind mei in Götzis het Nederlands record op 8539 punten bracht, is groot en welgemeend. “Ik heb de titels, hij niet. Maar Eelco is van een ander kaliber. Mijn oude trainer zei ooit dat ik in potentie misschien wel evenveel talent had als hij. De focus die Eelco op 18-jarige leeftijd al had, heb ik niet gehad. Ik ben op mijn manier met m’n leven bezig geweest. Hij kan echt alles en heeft een heel sterk wapen met het polsstokhoogspringen. Ik ben in aanleg een mindere werper. Maar het is ook helemaal niet mijn streven om beter dan Eelco te worden. Ik probeer het op mijn manier te doen.”