Sport

Lavreysen geeft EK Baanwielrennen gedroomde finale

APELDOORN – Harrie Lavreysen kroonde zich op het allerlaatste onderdeel van vijf dagen EK Baanwielrenenn tot de koning van Omnisport. Niet alleen won hij met de keirin al zijn derde Europese kampioenstrui, de manier waarop imponeerde. Een fotofinish kwam er niet aan te pas, want de Brabander kon al ver voor de streep de handen opsteken. Tot groot enthousiasme van de toeschouwers. Maar liefst 21.500 mensen vonden de afgelopen vijf dagen hun weg naar de Nederlandse wielertempel.

Lavreysen won de halve finale en de finale door vanuit het laatste wiel aan te gaan en vervolgens in no time voorbij zijn concurrenten te denderen en afgetekend te winnen. Omnisport omarmde Lavreysen en de meervoudig olympisch kampioen en wereldkampioen liet zich de waardering van het publiek goed smaken. ‘’Ik weet niet of ik zoiets moois ooit nog mee ga maken. Zo presteren voor eigen publiek, de mensen die voor jou uit hun dak gaan. Dat maak je straks ook op de Spelen niet mee. Dit is een herinnering die ik voor altijd wil koesteren. Zo afgetekend winnen, is eigenlijk bizar. Ik dacht als ik niemand zie, steek ik mijn handen in de lucht. Om zo dit EK te eindigen is heel bijzonder.’’

Hetty van de Wouw reed bij de vrouwen naar een knappe bronzen medaille op de keirin, een onderdeel dat gewonnen werd door Lea Sophie Friedrich uit Duitsland. Van de Wouw erkende na afloop toch gemengde gevoelens te hebben. ‘’Had je me vooraf gezegd dat ik brons zou halen op de keirin dan was ik dik tevreden geweest. Zeker nadat we ook al brons wonnen op de teamsprint. Maar toch stap ik van de baan met het idee dat er meer in gezeten had. Ik moest best ver om de anderen heen uiteindelijk, maar dat is ook keirin, dat is elke keer anders. Maar dit toernooi geeft me wel het vertrouwen dat er op de Spelen straks nog meer in kan zitten. Met dat idee stap ik van de baan vandaag. En natuurlijk heb ik enorm genoten van het publiek.’’ 

Yanne Dorenbos maakte bij zijn internationale debuut op dit niveau opnieuw indruk door na een vierde plek op het omnium nu ook vierde te worden in de puntenkoers. Tot groot genoegen van een uitverkocht Omnisport reed de renner uit Castricum opnieuw een zeer aanvallende koers. De Deen Niklas Larssen won.  Dorenbos zei: ‘’Met deze klassering kan ik beter leven. Ik baalde van mijn vierde plek op het omnium, omdat ik daar tactisch een verkeerde beslissing nam, maar ik kon me opladen voor vandaag. Ik denk dat uiteindelijk die vierde plek het hoogst haalbare was.’ De Nederlandse vrouwen Marit Raaijmakers en Lisa Van Belle werden na een sterke start vijfde op de madison voor de vrouwen, waar de Françaises wonnen.

De eerste Europese titel van de dag tenslotte was voor de Britse Josie Knight die in de finale nipt afrekende met de Duitse Franziska Brausse. De bronzen medaille ging naar de Britse Anna Morris.