Sport

Kool zorgt voor oranje succes op tweede dag EK Baanwielrennen

APELDOORN – Daan Kool heeft zilver behaald op de Kilometer op het EK Baanwielrennen in Apeldoorn. Alleen de Italiaan Matteo Bianchi bleek te sterk voor de Nederlander. Kool – al Europees kampioen op de kilometer bij de beloften in het verleden op dezelfde piste – was vierde in de kwalificatie. De Italianen wonnen ook de ploegachtervolging vrouwen, een onderdeel dat bij de mannen werd gewonnen door de Britten, terwijl de Duitsers de koppelkoers op hun naam brachten. De Française Clara  Copponin wist in de afsluitende scratch te zegevieren. 

Kool was dolblij met de zilveren plek. “Ik wist echt boven mezelf uit te stijgen vandaag, voor eigen publiek kon ik net iets meer vandaag. Ik hoorde de mensen te keer gaan en toen wist ik dat ik iets moois kon neerzetten. Dan ga je ook even geloven in een wonder, weer een titel, maar helaas was de Italiaan net te sterk voor me vandaag. Maar ik ben ook heel blij met zilver. Deze prestatie heb je als jonge renner nodig om die olympische droom levend te houden.”

De Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt schreven de koppelkoers voor mannen op hun naam.  Frankrijk won zilver, brons was er voor Denemarken. Nederland werd achtste, Yoeri Havik en Jan Willem van Schip konden als wereldkampioenen niet meedoen voor de prijzen zoals zij gehoopt hadden. “Dat is zuur” erkende Havik na afloop. “We wilden hier op ons thuis EK zo goede zijn als op het WK in 2018 toen we zilver wonnen. Maar we maken een verkeerde beslissing door de Britten de kastanjes uit het vuur te laten halen, maar die konden ook niet. En dan rijd je achter de feiten aan.” In de afsluitende scratch voor vrouwen won Clara Copponi uit Frankrijk. Lana Wittewrongel uit België werd tweede, derde was de Italiaanse Martina Fidanza.

Op de ploegachtervolging werden de Deense wereldkampioenen in de finale verslagen door de Britten. Ethan Hayter, Daniel Bingham, Charlie Tanfield en Ethan Vernon wisten op weg naar de Olympische Spelen een gevoelige tik uit te delen aan de Vikingen. Brons was er voor de Italianen. Bij de vrouwen won Italië – met oud-wereldkampioene op de weg Elisa Balsamo  maar ook Martina Fidanza, Vittoria  Guazzini en Letizia Paternoster – juist van de draagsters van de regenboogtruien: de Britse vrouwen. Brons was er voor Duitsland.

Dit EK Baanwielrennen duurt tot en met zondag. Kaarten zijn te bestellen via www.ekbaanwielrennen.nl.