Sport

Kampioenen buitenspel gezet bij sportverkiezingen

APELDOORN – Het niet-nomineren van Michael van Gerwen voor de nationale verkiezing voor Sportman van het Jaar riep bij menigeen de nodige vraagtekens op. Juryvoorzitter Jeroen Bijl, voormalig spelverdeler van de Apeldoornse volleybalgrootmacht Dynamo, verklaarde dat de darter die bijna alles won wat er te winnen viel, als beoefenaar van een niet-Olympische sport niet in aanmerking kwam voor de Jaap Eden-trofee. De organisatie van de aanstaande Apeldoornse sportverkiezingen houdt er ook zo haar eigen selectiecriteria op na en zet daarmee een handvol lokale kampioenen schaamteloos buitenspel.

De Sportraad Apeldoorn, samen met de Gemeente Apeldoorn organisator van het jaarlijkse gemeentelijke sportfeest, maakte eind vorige week de genomineerden openbaar. Baanwielrenster en Olympisch kampioene keirin Elis Ligtlee uit Eerbeek, mountainbikester Anne Terpstra en Natasja Verheul (paardrijden) zijn genomineerd voor de titel Sportvrouw van 2016. Atleten Dennis Licht en Bas Markies (zie foto) en veldrijder Gert Stappenbelt strijden om de opvolging van Eelco Sintnicolaas als Apeldoorns beste sportman van het afgelopen jaar.

 

De vakjury ziet trampolinespringers Max van Langen en Zilver Schmitz, bridgers Oscar Nijssen en Sven Overvelde en het zeilduo Patrick van Raalte en Jaimie van Dorst als het beste dat Apeldoorn aan sportteams te bieden had. Bij de sporttalenten maken Luna Cnossen (mountainbike), Finn Munster (trampolinespringen) en Rose Marie Nijkamp (tennis) kans op de Beelaerts van Blokland-wisselbokaal. Han van Doornik (gymnastiek), Karin Pruijssers (schaken) en Teun Venema (atletiek) komen in aanmerking voor de hoofdprijs in de voor het eerst geprogrammeerde categorie sporter met een beperking.

 

De huldiging van de winnaars vindt plaats bij het Sportevent. Tijdens dit jaarlijkse samenzijn van de Apeldoornse sportelite, dat op woensdag 25 januari van 19.30 tot 21.30 uur plaatsvindt in de Raadszaal van het Stadhuis aan het Marktplein, worden tevens de traditionele gemeentelijke sportpenningen uitgereikt aan sporters die in 2016 iets bijzonders presteerden.

 

Tot en met 3 januari konden verenigingen hun ‘Nederlandse kampioenen (of hoger)’ aanmelden. Jammer dat deze procedure sporters en teams uitsluit die op z’n minst een nominatie verdiend hadden. Apeldoorners die uitblonken in een teamsport, vallen eveneens bij voorbaat buiten de boot. Dat het publiek dit jaar voor het eerst kan meestemmen draagt evenmin bij tot een onpartijdige en objectieve beoordeling. Goed beschouwd maakt elke ‘pokémonjager’ die de meeste clubgenoten, familieleden, vrienden en kennissen weet te mobiliseren, kans om in de prijzen te vallen. Om het publiek te pushen worden waardebonnen à 50 euro in het vooruitzicht gesteld. De Apeldoornse variant van fair-play…

 

Vreemd genoeg ontbreekt een Apeldoornse atlete die in juli als lid van het Nederlandse estafetteteam op de 4 x 100 meter een gouden medaille kreeg omgehangen tijdens het Europees kampioenschap in Amsterdam. De tiende uit Apeldoorn afkomstige voetballer die sinds Jo Kluin in 1928 de eer te beurt viel te worden uitverkoren voor het Nederlands elftal, voldoet evenmin aan de door de organisatie van de Apeldoornse sportverkiezingen gestelde richtlijnen. Om over de prestaties van de tafeltennissers van De Veluwe en enkele plaatselijke voetbalkampioenen maar te zwijgen.

 

Bij de sportvrouwverkiezing zodoende géén Marije van Hunenstijn. Bij de sportmanverkiezing géén Steven Berghuis. Bij sportploegverkiezing géén AGOVV, géén Victoria Boys en – misschien wel het meest opmerkelijk – géén WSV/Shoepimp. Met het veroveren van de titel in de eerste divisie promoveerden WSV’s zaalvoetballers als eerste Apeldoornse team ooit naar de eredivisie. Bij elke thuiswedstrijd zit sporthal Mheenpark vol. Te absurd voor woorden eigenlijk dat een nominatie afhangt van of een ploeg al dan niet door iemand wordt aangemeld. Kennelijk beschikt de deskundige jury over te weinig know how om zelf kandidaten te selecteren. Vanwege deze gang van zaken wordt de ploeg met misschien wel het meeste recht op de titel sportploeg van het jaar nota bene niet eens genomineerd.