Sport

Jos Derksen houdt vakantievierende voetballers fit

APELDOORN – Een zomerstop kent Jos Derksen niet. Eerste-elftalspelers van Apeldoornse voetbalclubs die hun conditie op peil willen houden, zijn de komende weken aan het juiste adres bij de 59-jarige Apeldoorner. Op het terrein van AGOVV neemt de fysiektrainer elke dinsdag- en donderdagavond vakantievierende voetballers onder handen die niet stil kunnen zitten. “Het is niet om die jongens eens lekker af te knijpen. Ze hebben er zelf baat bij.”

Derksen houdt voetballers fit tijdens de voetballoze zomerperiode. “Ik doe dit nu voor het derde jaar. Vorig jaar had ik een groep van gemiddeld twaalf of dertien man. Het is helemaal mijn ding. Ik huur het veld. Het staat verder los van AGOVV. Het zou leuk zijn als het zich uitbreidt met spelers van andere voetbalclubs. Voorwaarde is wel dat ze bij hun club deel uitmaken van de selectie van het eerste elftal. Tegen een kleine vergoeding zijn ze van harte welkom. Die jongens betalen vijf euro per keer. Voor het geld hoeven ze het dus niet te laten.”

 

Menigeen kent hem als verzorger van de eerste elftallen van AGOVV en Victoria Boys. De veelzijdige Derksen doet beduidend meer dan het oplappen van geblesseerde spelers. “Ik heb niet voor niets twee jaar in de schoolbanken gezeten om mijn diploma’s als conditie- en hersteltrainer te halen. Iemand kan natuurlijk altijd naar de sportschool gaan, op Bussloo een balletje trappen of een rondje gaan hardlopen door Apeldoorn. Aan mijn trainingen hebben ze meer. Deelnemers hoeven niet echt eigen discipline te hebben. Ik begeleid ze. Ook qua blessurepreventie is het nuttig. Ik kijk waar hun zwaktes liggen en kan ze huiswerk meegeven. Een voetballer rent niet rechttoe rechtaan. Het is een stukje bootcamp-achtig. Het is ook uit te zetten naar hockeyers of korfballers.”

 

De bevlogen physical coach zoekt voortdurend de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. “Mijn insteek is om de jongens fit te houden. Iedereen komt uit vrije wil. Het is wat ze willen investeren in zichzelf. Ze willen zelf graag ergens in een eerste elftal spelen. Veel clubs waren half mei al klaar. Als je niets doet, lever je in vier weken tijd al gauw twintig tot dertig procent spierkracht in. Ook qua conditie, kracht of uithoudingsvermogen ga je snel achteruit”, wijst Derksen op het nut van zijn zomerse sessies. “Ik doe heel weinig met de bal. Het gaat puur om de conditie op peil te houden. Ik zet een circuitje uit en probeer er variatie in te brengen. We werken aan de mobiliteit, stabiliteit, wendbaarheid en coördinatie.”

 

Gedurende de trainingsavonden in juni en juli staat het bijhouden voorop. De professioneel vormgever haalt er bovendien voldoening uit wanneer hij ‘zijn’ sporters vanaf het nulpunt kan opbouwen tot het leveren van topprestaties. “Dominique Vos is het mooiste voorbeeld. Ik ben acht maanden bezig geweest om die jongen weer op niveau te krijgen. Hij is al niet meer de jongste en had een hele tijd niets gedaan. Als zo’n jongen dan weer voor het eerst een wedstrijd speelt, heb je toch wel eer van je werk. Het was een heel traject waarin hij onderweg de nodige terugvallen heeft gekend. Hij heeft me meer dan eens verrot gescholden.”

 

Derksens zomertrainingen lopen tot eind juli door. “Ik ga ermee door tot en met 27 juli. Een week later begint AGOVV weer te trainen. De trainingen zijn twee keer in de week. Op dinsdag en donderdag. Dan houden de jongens hetzelfde ritme als tijdens het seizoen.  Wie wil komen meetrainen, kan altijd contact met me opnemen.”

 

Jos Derksen is telefonisch bereikbaar op het nummer 06-55377991.